«Мам, це не він…». Хмельничани вкотре вийшли на акцію в підтримку полонених

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

Три місяці щоп’ятниці хмельничани виходять на акцію в підтримку українських військовополонених "Поверніть Героїв додому". Головна їх мета – наблизити визволення захисників, зокрема "азовців" і підтримати їхні родини.

Як усе відбувалось читайте у матеріалі Суспільного Хмельницький.

Дружина звільненого з полону "азовця" — хмельничанка Надія Годованюк пригадує, як разом з іншими українцями почала виходити на акцію в підтримку захисників Маріуполя.

"Починаючи з весни, десь орієнтовно квітень місяць, за маріупольський гарнізон почали вставати їхні родичі, тому що ситуація була надкритична, бійці були в повному оточенні", — говорить Надія.

Спочатку, розповіла, їздили до Києва, потім почали гуртуватися на місцях.

"Після Оленівки в нас була акція по трауру, ми робили на честь тих, хто загинув. Потім разом із волонтерами "Захист – Об’єднання волонтерів" й іншими волонтерами ми вирішили робити акцію в підтримку власне бійців Маріупольського гарнізону, щоб про них пам’ятали, щоб про них не забували, що вони в полоні, в неналежних умовах, що з ними немає зв’язку", — сказала учасниця акції.

Відтоді, три місяці щоп’ятниці хмельничани виходять на безстрокову акцію "Поверніть Героїв додому". А ще, за словами Лесі Стебло, почали створювати базу даних хмельничан, які чекають рідних з полону.

"Ми напрацювали дуже потужну спільноту, почали обговорювати проблематику, з чим стикаються родини, наскільки вони готові психологічно, наскільки психологічно ті, хто повертається з полону, готові повертатися і соціалізуватися в суспільстві", — сказала Леся Стебло.

Пані Неоніла чекає на повернення з полону онука – військового в п’ятому поколінні: "Коли оце сталося в Оленівці, я якраз була в доньки й він дзвонить, не знаю, як йому вдалося через кого і через що передзвонити, тихесенько-тихесенько, це було близько 12 ночі. Каже: "Мам, я живий. Я не знаю, скільки вистачить сили це все виносити й терпіти"".

Чекає на зустріч із чоловіком у Хмельницькому Тетяна з Маріуполя. З полону захисника звільнили 29 жовтня. Жінка розповіла, він сильно втратив вагу і нині на реабілітації.

"Харчування й умови були досить погані. Головне, що в нього незламний бойовий дух, він почуває себе на волі. І дуже щасливий, що повернувся", — каже Тетяна.

Наступна акція "Поверніть Героїв додому" запланована на 25 листопада.

Авторка: Ярослава Антошевська

Новости Украины