Мандрівка до Саудівської Аравії: досліджуємо державу, де немає жодної річки

Центр паломництва для мусульман все більше вабить туристів. Що приготувало для гостей королівство — читайте далі.

Мекка

Священне місто ісламу. Тут збудували найпотужніший на планеті комплекс хмарочосів Абрадж аль-Бейт. Однак відвідати його практично неможливо. Доступ відкритий лише для тих, хто здійснює хадж.

Медина

Тут знаходиться могила пророка Мухаммеда та двох халіфів, яких згодом визнали праведниками. А ще тут можна побачити першу у світі мечеть. На жаль, для туристів ці локації також зачинені. В’їзд дозволений лише мусульманам.

Ер-Ріяд

Мегаполіс із 7,5 мільйонним населенням. Порівняно з попередніми центрами, мандрівників тут вдосталь. У столиці вдало поєднали стародавні арабські традиції і сучасну архітектуру.

Серед визначних пам’яток варто відзначити Башту Королівства та Аль-Фасалію. Якщо захочете придбати традиційний одяг — прямуйте до базару Аль-Тумаїрі. 

В місті можна подивитися на верблюжі стрибки та скуштувати фірмову страву хаші. 

Також тут зведено найпрестижніший хмарочос Бурдж Аль-Мамлака. Він налічує 99 поверхів. До речі, його зовнішній вигляд нагадує вушко голки. На верху розмістили оглядовий майданчик, з якого відкривається неймовірний краєвид. Між іншим, він починає працювати з 14:00 години. Тому плануйте час так, щоб встигнути сюди завітати.

Джедда

Мультикультурний порт знаходиться на березі Червоного моря. Найчастіше мандрівники відвідують курортну зону Корніш. Тут є і розкішні готелі, і піщані пляжі, і різноманітні скульптури. А ще розташовано знаменитий водограй Фахда. Він викидає струмені води на висоту 312 метрів. 

Не оминайте будинок-музей Матбулі, вік якого понад 400 років. Тут зберігаються старовинні та антикварні артефакти.

Аль-Кхобар

Раніше рибальське село, а зараз затишне та престижне містечко. Красиві узбережжя, парки з фонтанами, незвичайні ландшафти та великі розважальні комплекси — тут є все для неквапливого «східного» відпочинку. 

Найбільше гості цінують набережну Корніш. Вона оздоблена водограями, ажурними альтанками та декоративними басейнами. До речі, тут також можна замовити екскурсії до музеїв або історичних та архітектурних пам’яток.

Даммам

Славиться чистими та затишними узбережжями. Якщо подорожуєте з дітьми, то обов’язково відвідайте Село дельфінів та парк короля Фахда. Територія природного комплексу усіяна штучними лагунами, фонтанами, алеями та водоспадами. 

Поціновувачі пляжного відпочинку точно оцінять затоку Півмісяця (Half Moon Bay) та штучний острів Marjan.

Янбу

Нафтопаливний причал із переробними заводами та промисловими підприємствами. До речі, в іншій частині міста знаходиться безліч історичних пам’яток та чудова зона для відпочинку. 

А на ринку Аль-Лайл можна придбати найсвіжіші морепродукти та традиційну аравійську їжу. Майте на увазі, тут найкращі місця для занурень. Поціновувачам дайвінгу точно сподобається.

Таїф

Його часто називають «центром троянд». Навесні усі гірські схили та долини покриваються різнокольоровим цвітінням. Для тих, хто полюбляє активний відпочинок, тут пропонують чимало розваг. Наприклад, можна відвідати аквапарк Ель-Кар, покататися на боліді автомобільною трасою чи піднятися канатною дорогою.

Абха 

Тут знаходиться найвищі вершини Саудівської Аравії. Вони здіймаються на висоті понад 2000 метрів над рівнем моря. Локація відома прохолодним кліматом. Щоб познайомитися з природою регіону, їдьте до Національного парку Асір.

А ще рекомендуємо заглянути до історичного палацу Шадда. Колись тут жили правителі країни. Наостанок зʼїздіть до села Ріджал Альма. Тут досі збереглися зразки глинобитних будинків.

Мадаїн-Саліх

На території комплексу стоять руїни поселення Херга. Раніше сюди приїжджали торговці з усього півострова. Тут зібрано пам’ятки архітектури різних народів: ассирійців, фінікійців і єгиптян. Ідеальне місце для тих, хто захоплюється історією.

Руб-Ель-Халі 

Море безкрайого піску і барханів. Фантастична пустеля, де влітку температурні показники б’ють усі рекорди. Тому тим, хто не переносить спеку, краще утриматися від такої мандрівки.

Правила, яких варто дотримуватися під час подорожі

Ще донедавна країна взагалі не впускала до себе гостей. Тут понад усе цінують закони. Майте на увазі, самостійно їздити жінці суворо заборонено.

  • Для відвідування громадських місць обирайте закритий одяг та покривайте голову.
  • Усі заклади поділені на дві зони — чоловічу та жіночу.
  • Під час розмови з місцевими не зачіпайте політичні та релігійні питання.
  • Будьте уважні, адже зробити фото тут не так просто. Не знімайте будинки, що належать членам королівської родини. До речі, жінок також, а чоловіків — лише з їхнього дозволу.
  • Не тримайте руки в кишенях та не жестикулюйте. 
  • Не танцюйте та не слухайте музику в громадських місцях.
  • Ціни

    Оренда квартири коштує від $400 до $800 і вище. Усе залежить від розташування.

    Харчування у недорогому ресторані обійдеться близько $5, а у закладі середнього рівня обід коштуватиме в районі $30.

    У продуктових магазинах ціна на воду становить $0.30, на хліб — $0.70, 1 кілограм бананів можна взяти за $1.43.

    У Саудівській Аравії гарно розвинена транспортна система. 

    Одноразовий квиток на автобус коштує $0.54. Середній тариф на таксі фіксується у районі $2.7. Оренда автомобіля стартує від $17 500.

    Плануєте незабутню подорож? Збирайте валізи та відправляйтеся у неймовірну мандрівку Саудівською Аравією.

    Раніше OBOZ.UA розповідав про найцікавіші локації Азії. 

    Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

    Джерело

    Новости Украины