Марченко: Бюджет-2023 буде жорстким, всі витрати переглянуть

Марченко: Бюджет-2023 буде жорстким, всі витрати переглянуть

Фото: facebook.com/sergey.marchenko.54

Міністр фінансів Сергій Марченко прогнозує, що державний бюджет на 2023 рік буде надзвичайно жорстким. Уряд перегляне та оптимізує витрати у всіх сферах. При цьому він додав, що витрати на пенсії, соціальні виплати, кошти на військову кампанію та армію будуть обов’язково профінансовані. Про це Марченко розповів в інтерв’ю РБК-Україна.

— Не буде видатків, які не будуть переглянуті. По всіх сферах однозначно буде перегляд усіх витрат, оптимізація. У нас бюджет виходить, з одного боку, дуже складний, бо складний рік, складні макропоказники, які важко об’єктивно оцінити, багато невідомих. Але з іншого боку – досить простий. Тому що ми маємо профінансувати пенсії пенсіонерам, зарплати медикам, педагогам, соціальний захист громадян, виплати внутрішньо переміщеним особам та кошти на військову кампанію, армію. Всі.

Бюджет буде надзвичайно жорстким. Це бюджет можливостей за умов війни. Але є надія, що ми зможемо його профінансувати, – сказав Марченко.

За його словами, перед владою зараз стоїть завдання знайти кошти, зокрема за допомогою міжнародних партнерів, щоб профінансувати дефіцит бюджету. Який курс гривні буде закладено у бюджеті, Марченко поки що не анонсував, але сказав, що «цифри не катастрофічні».

Щодо того, чи планується індексація соціальних стандартів у 2023 році, остаточної відповіді також немає. Проте вже відомо, що у держбюджеті буде скорочено витрати на міністерства.

– У цьому випадку ми просто банально зменшуємо бюджети міністерств на 10%. Вже цього року зменшили на 10%. Просто менший фонд, а далі є різні ідеї щодо оптимізації. Нині міністерства проходять різні стрес-тести, оцінку своїх політик. Це складний процес. Думаю, будуть певні оптимізаційні процеси запроваджені. Єдине, що я хочу сказати, що великої економії коштів тут не варто очікувати, – розповів він.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд розпочав роботу над державним бюджетом на 2023 рік. Це буде бюджет військової економіки, де пріоритетом залишається армія та безпека. При цьому Кабінет міністрів передбачає збереження виплат за всіма соціальними програмами.

Джерело

Новости Украины