Медуза розповіла про трансгендерну жінку в армії РФ. Вона хоче уникнути участі у війні


Медуза розповіла про трансгендерну жінку в армії РФ. Вона хоче уникнути участі у війні

Фото: Медуза

Російське видання Медуза опублікувало історію першої відкритої трансгендерної жінки у російській армії, яка намагається уникнути відправлення на війну проти України.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Аскатла (таке ім’я вибрав собі Бірючевський Руслан Сергійович) зв’язалася з журналістами з психіатричного відділення військового шпиталю в Хабаровську, де вона намагається отримати підстави для звільнення з армії, в якій служить за контрактом.

Поки що її стан начебто ігнорують, пише видання. Попри висновок цивільного психіатра про «невідповідність гендерної самоідентифікації даним паспорта», який Аскатла надала військовим лікарям, обстежують її за двома іншими діагнозами: «розлад адаптації, змішаний розлад емоцій та поведінки» та «невротичний розлад».

Їхати до України зі зброєю в руках, як того вимагає служба, Аскатла не готова. Але не лише тому, що не підтримує війну. Останніми місяцями саме громадянин України став її коханим, йдеться у статті.

Українець також зв’язався з виданням та підтвердив слова росіянки. Він розповів, що вона була вражена, коли побачила світлини зруйнованих українських міст.

Бірючевського забрали до армії у 2019 році. Після строкової служби він вирішив не повертатися додому та підписав контракт. У військовій частині він ходив за формою з короткою стрижкою, а вдома перевтілювався у жіночий образ. Після того, як товариші зі служби побачили відповідні фото в одній із соцмереж, його почали цькувати.

Юрист Максим Оленічев у коментарі виданню сказав, що сам по собі «транссексуалізм» (дискримінаційне формулювання, яке досі використовується в російському законодавстві. – ред.) в умовах мобілізації не є підставою для звільнення з військової служби за контрактом: трансгендерні люди не можуть служити у збройних силах за призовом, але можуть служити за контрактом або бути призваними за мобілізацією.

Читайте також: Історія | «У мого нареченого є чоловік»: як і чому українка погодилася на шлюб із бійцем-геєм

Джерело

Новости Украины