Менше стало російської в онлайн-спілкуванні, але побільшало у школах на перервах: результати опитування на Чернігівщині

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Діти спілкуються. Getty Images

Кількість старшокласників, які на перервах спілкуються російською мовою на рівні з українською або переважно російською — зросла на Чернігівщині на 10% у порівнянні з минулим роком. Тепер таких учнів 30%. Водночас тих, хто використовує російську в онлайн-спілкуванні, серед старшокласників області стало менше на 4%. Такі результати показав моніторинг, проведений через опитування у квітні-травні 2024 року Державною службою якості освіти України у співпраці з Уповноваженим із захисту державної мови. В області до опитування долучились 102 вчителі, 228 учнів і учениць старше 14 років та 591 людина з-поміж батьків школярів.

Про це Суспільному розповіла начальниця управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області Тетяна Маханькова.

За її словами, такий моніторинг проводять другий рік поспіль.

"Його мета — виявити чинники, які впливають на мову спілкування учасників освітнього процесу в повсякденному житті, щоб розуміти, які ж заходи ми маємо вжити на рівні закладу освіти, громади та держави, аби державна мова превілювала у всіх сферах життя", — каже Тетяна Маханькова.

На думку більшості опитаних вчителів (58%), найбільш негативно впливає на звичку дітей спілкуватися не українською мовою — це мова спілкування вдома.

Самі ж учні зазначають, що дуже заважає суржик, на якому розмовляють оточуючі.

Водночас кількість вчителів, які послуговуються виключно українською мовою і під час уроків, і під час перерв, також, у порівнянні з минулим роком, зменшилась.

За спостереженнями учнів, це 79% проти торішніх 81% — якщо мова йде виключно про уроки, та 64% проти торішніх 72% — якщо говорити про спілкування на перервах.

Щодо батьків, які спілкується вдома виключно українською мовою, так само їх стало менше — на 3% у порівнянні з минулим роком. Разом з тим — на роботі вони навпаки стали більше послуговуватися українською — цей показник зріс на 4%. Також на 5% зросла кількість батьків, які спілкуються виключно українською мовою в соціальних мережах.

Ідею створення безкоштовних курсів, тренінгів та освітніх платформ для вдосконалення знань з української мови в області підтримують 87% учителів та 76% батьків.

Серед старшокласників мають бажання покращити свою українську 70% опитаних (це на 5% менше, ніж торік).

Нагадаємо, за результатами попереднього моніторингу, який проводили на території Чернігівської області у 2023 році, кожен четвертий учень Чернігівщини спілкується у соцмережах російською мовою. Тим часом 46% дітей вважають, що їм ніщо не заважає послуговуватися українською в усіх сферах життя і вони це роблять. Водночас 75% – мають бажання вивчати державну мову досконаліше.

Читати ще

Читати ще Педагоги схиляються, що важлива думка батьків, а діти вказують на престижність професії, – опитування на Чернігівщині

Новости Украины