Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

Сьогодні, 24 грудня, під час сесії міської ради Вінницький міський голова Сергій Моргунов розповів, які проєкти в різних сферах планується реалізувати для громади в наступному році.

Серед них, зокрема: початок реконструкції будівлі аеровокзалу вінницького летовища, будівництво нового садочка в мікрорайоні «Академічний», старт реконструкції терапевтичного корпусу МКЛ №1, нові масштабні проєкти з енергоефективності, завершення основних робіт з будівництва заводу HEAD, проведення двох гастрономічних фестивалів «проСАЛО і доСАЛА» та «Вінницький Вишневий Вікенд».

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Цьогоріч депутати міської ради ухвалили важливий документ розвитку Вінницької міської територіальної громади до 2030 року – Стратегію «Вінниця 3.0». Він стосується не тільки розвитку міста, а і приєднаних територій, які входять до складу ВМТГ. У 2022 році у громаді будуть реалізовуватись десятки проєктів.

Пріоритет 1. Цифровізація муніципального простору

У Прозорих офісах та на віддалених робочих місцях у приєднаних громадах в наступному році будуть впроваджуватись нові послуги – з реєстрації актів цивільного стану (народження, шлюбу, зміни прізвища та інші). Також планується розширити до 50 кількість послуг, які надаються онлайн.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

Крім того, будуть запроваджені послуги з реєстрації нових транспортних засобів та обміну посвідчень водія у територіальному відділенні Прозорого офісу «Вишенька».

У планах запровадити також сервіс е-консультацій з громадськістю на платформі e-DEM, з допомогою якого можна буде вивчати громадську думку та проводити електронні опитування з різних питань, віднесених до компетенції органів місцевого самоврядування.

«В рамках програми «Безпечне місто» встановимо 50 камер відеонагляду на вуличній мережі, підключимо 10 світлофорних об’єктів до АСКДР. Хоча, враховуючи рівень трафіку, ми проводимо консультації з європейськими експертами щодо можливості комплексного вивчення і реалізації програми покращення трафіку на наших вулицях. Це достатньо складний і довготривалий проєкт. Але я думаю, що саме у 2022 році ми вийдемо до вінничан з відповідними пропозиціями», — говорить міський голова Сергій Моргунов.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

Пріоритет 2. Інтегрована громада: якісні та доступні муніципальні послуги для всіх

Головним викликом в останні два роки стала боротьба з COVID-19, і в 2022-му у Вінниці продовжать комплекс заходів щодо протидії пандемії коронавірусу.

«В наступномуроці плануємо відкрити амбулаторію загальної практики сімейної медицини на Немирівському шосе, 94. Потенційно – це 5 тисяч населення мікрорайону, але там за бажанням зможуть отримувати медичну допомогу і жителі Вінницьких Хуторів, де також є своя амбулаторія. Як ми і обіцяли мешканцям Вінницьких Хуторів, відкриємо там аптечний пункт. Було багато звернень, тож «Муніципальна аптека» буде мати там свою філію», — кажеочільник міста.

Щодо освіти, то у 2022 році, у планах перевести у новий корпус діток, які виховуються у садочку №16 на Зерова, щоб провести реконструкцію 2-го корпусу. «Ми також подали заявку на Державний фонд регіонального розвитку по підтримці цього проєкту. І я маю надію, що буде підтверджено і підтримано нашу пропозицію в частині співфінансування 50/50 з державного бюджету — в розмірі 25 млн грн, решту профінансує громада. Нагадую, садочок буде на 15 груп та розрахований на 300 дітей. Це один з найбільших дитячих садочків. Також уже тривають підготовчі роботи, а у 2022-му розпочнеться будівництво за кошти інвестора ще одного садочка — на 12 груп в мікрорайоні «Академічний», — зазначає Сергій Моргунов.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

Продовжать ремонтні роботи шкільних харчоблоків. Також оновлять обладнання їдалень в закладах освіти, в тому числі і у приєднаних громадах.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

У планах завершити реставрацію гімназії №2 — це непростий об’єкт і дуже важливо зберегти його автентичність. Планується капітально відремонтувати приміщення для підліткового клубу на Гладкова, 5. Там відкриють спортивний напрямок. Крім того, у Десні запрацює підлітковий клуб за напрямками «Англійська мова», «Творча майстерня» та «Дошколярик».

В рамках конкурсу «Бюджет громадських ініціатив» в наступному році мають реалізувати 23 проєкти-переможці. Загальна сума фінансування — 10 млн грн. З них 6 проєктів на суму понад 2 мільйони — це проєкти БГІ, які будуть реалізовуватись на старостинських округах.

Буде проведено і конкурс «Бюджет шкільних проектів», на який передбачено в бюджеті 2,5 млн грн.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

Пріоритет 3. Муніципальні інвестиції

Наступного року завершиться реконструкція харчоблоку МКЛ №1, який забезпечить потреби всього медичного містечка на Вишеньці.

«Почнемо ще один амбітний проєкт — плануємо розпочати І чергу реконструкції терапевтичного корпусу МКЛ №1. Це 5 поверхів, де ми повинні створити належні умови для перебування пацієнтів в стаціонарі, щоб вони отримували якісні медичні послуги. Цей проєкт триватиме декілька років. Спочатку нам потрібно підготувати відповідний персонал, щоб цей заклад був взірцем для інших медичних закладів не тільки Вінниці, а й всієї України», — говорить очільник міста.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

Також у планах розпочати капремонт 4-го поверху акушерського корпусу «Центру матері та дитини» для облаштування палат сумісного перебування немовлят та їх матерів.

В 2022 році спрямують муніципальні інвестиції і у спортивну сферу. Наступною школою, де реконструюють спортивний майданчик і створять сучасний комплекс для занять фізкультурою і спортом, стане гімназія №6. Також буде збудовано спортмайданчик для ігрових видів спорту для учнів школи №19. Та облаштують спортмайданчики у дитячих садочках №60 та №14.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

Буде завершена комплексна реконструкція із термореновацією будівлі Палацу дітей та юнацтва. Продовжиться утеплення гімназії №23, а покрівлю школи №21 капітально відремонтують. Крім того, розпочнеться новий великий проєкт по термореновації 9 муніципальних закладів, під який планується залучити кредитні кошти в розмірі 200 млн. Йдеться про Пологовий будинок №1 та різні заклади освіти. Це дві школи (№12 та №31) та 6 дитячих садочків: №№ 13, 25, 29, 34, 59, 74. У підсумку, коли проєкт завершать, Вінницька громада матиме вже 31 утепленийсадочок і 18 шкіл.

У місті продовжать працювати над розвитком інфраструктури. Зокрема, планують завершити роботи по проєктно-кошторисній документації майбутнього вантового мосту через залізничні колії, який з’єднає Замостя і Тяжилів, що дозволить перенаправити транспортні потоки, розвантаживши вулицю Лебединського та Брацлавську.

«Буде продовжена розбудова інфраструктури індустріальних парків. Продовжимо там будівництво доріг — йдеться про першу у місті бетонну дорогу протяжністю 1,5 км. Проведемо будівництво та комплексну реконструкцію 3,7 км доріг: завершимо вул. Батозьку, де роботи вже тривають. Зараз там повністю замінили всі мережі, облаштовують «корито» для встановлення плит під трамвайні колії. Крім того, розпочнемо реконструкцію вул. Пирогова — від Скалецького до Малиновського, з заміною трамвайнихколій. Так як ми це зробили на перехресті Юності/Келецька, 600-річчя/Келецька, Замостянській»,- каже Сергій Моргунов.

У планах на наступний рік заасфальтувати 17 вулиць по співфінансуванню по заявках, які надійшли від мешканців. А також — збудувати/реконструювати 6,1 км мереж водопроводу та каналізації.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

У житловому фонді планують відремонтувати конструктивні елементи в 68 висотних будинках (в тому числі 41 ОСББ) та здати в експлуатацію муніципальний будинок на 105 квартир з підземним паркінгом на вул. А. Бортняка.

Також продовжиться реконструкція злітно-посадкової смуги аеропорту «Вінниця». Роботи стартували у вересні. Очільник міста розповів, що вже створено виробничу базу (будівельний майданчик, бетонний завод, лабораторія), проведені земляні роботи по розширенню смуги і влаштуванню зливової каналізації, роботи по фрезеруванню старого покриття, його армуванню та укладанню вирівнюючого шару бетону.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

«В наступному році за умови стабільного державного фінансування в аеропорту будуть проводитись основні будівельні роботи. А саме — укладання основного шару покриття товщиною 38 см, влаштування світлосигнального обладнання, навігація і вирішення всіх питань, які стосуютьсябезпеки, посадки, злетів літаків. Зі свого боку, наголошую на тому, що ми залучаємо 300 млн грн кредитних ресурсів на виконання першої черги реконструкції аеровокзалу для того, щоб збільшити пасажиропотік. Згідно проєкту, після реалізації реконструкції аеровокзалу, ми в годину зможемо приймати два борти. Тобто, ми працюємо на перспективу як міжнародного, так і внутрішнього спрямування», — розповів міський голова.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

Ще один дуже амбітний проєкт громади – створення першого в Україні муніципального інноваційно-технологічного парку «Кристал». У 2022-му планується здати в експлуатацію першого з 2-х корпусів, де передбачена реконструкція. Та розпочати роботи по другому корпусу. «Цей проєкт ми реалізуємо завдяки підтримці народного депутата Максима Пашковського по залученню коштів субвенції з держбюджету на соціально-економічний розвиток, а також по державній програмі «Створення центрів креативної економіки». Хочу окремо подякувати заступнику Міністра розвитку громад та територій України Івану Лукері та Міністру Олексію Чернишову за те, що підтримали цей проєкт. Ми створюємо простір на 8500 м2, де молоді люди матимуть можливість розвивати свої стартапи та бізнес-ідеї. Там буде ІТ-школа, а це і залучення студентів. Для нас важливо, щоб молодь працювала в Україні на розвиток територіальної громади Вінниці. Наше завдання – створити належні умови і дати відповідні стартові позиції», — підкреслив міський голова.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

Крім того, стартує реконструкція будівлі для Центру розвитку підприємництва на Соборній, 68.Це будівля комунальної власності, в якій створять сучасний Бізнес Хаб для малого і середнього бізнесу. В ньому підприємці отримуватимуть весь спектр послуг та консультацій.

Пріоритет 4. Зелена економіка та смарт-спеціалізація

У 2022 році завершать основні роботи з будівництва заводу HEAD та підготують його до введення в експлуатацію. А підприємство «Грін Кул» готується до початку 2-ї черги будівництва заводу – 5 тисяч м2 нових приміщень, де додатково створять 200-300 робочих місць. Крім того, розпочнеться будівництво першої в Україні малої системи розподілу електроенергії, що дозволить зробити доступним приєднання учасників індустріальних парків до електромереж. Проєкт реалізується спільно з ТОВ «Вінницяенерго», інвестиції складуть приблизно 250 млн гривень.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

«Крім того, на наступний рік планується на вулиці Промисловій завершити будівництво великого логістичного центру всеукраїнської мережі «Аврора». А це 250 робочих місць. Так само по вулиці Енергетичній, де продовжиться будівництво ще одного логістичного центру, де буде 300 нових робочих місць. І продовження будівництва гофрокартонної фабрики по вулиці Гонти. Тут створять до 100 нових робочих місць. Хочу наголосити, поштовхом для зростання ділової активності в цьому районі стало те, що ми збудували і здали в експлуатацію в минулому році вулицю Гонти, що з’єднала Енергетичну та Зулінського. Думаю, що з часом там відкриватиметься все більше промислових підприємств», — наголосив очільник громади.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

Пріоритет 5. Доступне, безпечне та екологічно чисте середовище

У 2022 році у Вінниці закінчать реконструкцію парку «Хімік» за підтримки GIZ, Урядів Німеччини та Швейцарії. Щодо озеленення, то у Вінницькій міській територіальній громаді планують висадити не менше 1000 дерев.

Буде завершено І чергу очистки Південного Бугу та розпочнеться ІІ етап проєкту – від 29-ої школи у напрямку до центра міста, що загалом передбачає очищення ділянки русла 3,4 км.

«Ми і далі будемо збільшувати парк екотранспорту. Плануємо придбати 10 електробусів та 8 зарядних станцій за Кіотським протоколом. Це державна програма – ми забезпечуємо 30% співфінансування з бюджету громади. Також поповнимо парк тролейбусів за рахунок випуску ще 7 «VinLine», 2 з яких з автономним ходом. Крім того, в наступному році очікуємо поставку першої партію трамваїв «Tram2000» у рамках 2-ї фази проєкту «Цюрихські трамваї для Вінниці», що дасть можливість оновить рухомий склад трамвайного депо», — говорить Сергій Моргунов.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

Пріоритет 6. Пульсуюче місто

У 2022 році буде розроблено Стратегію розвитку культури громади. У рамках проєкту «Ґете-Інституту» Вінниця виграла грант ЄС 30 тисяч євро на її створення.

«Ми вже працюємо над новою Маркетинговою стратегією Вінниці. Я вважаю, що це має бути серйозний, потужний документ, тому що ми даємо поштовх для реалізації саме нашої Стратегії 3.0», — сказав міський голова.

Нову стратегію планується затвердити в другій половині 2022 року. До старту туристичного сезону та Дня Європи планується відкрити Туристичний хаб, де будуть надаватися сервіси за міжнародними стандартами. Також тут запрацює подієвий простір і коворкінг. У рамках нової концепції туристичної навігації буде встановлено перші у місті інформаційно-туристичні пілони у трьох найпопулярніших серед гостей місцях.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

На 2022 рік у Великій Вінниці заплановані два нові гастрономічні фестивалі задля промоції подільської кухні та туристичного потенціалу — «проСАЛО і доСАЛА» та «Вінницький Вишневий Вікенд».

Серед інших планів – продовжити реставрацію пам’ятки архітектури «Житловий будинок залізничників» на вул. Замостянській, 27. А також розробити проєктно-кошторисну документацію на: реставрацію пам’ятки «Садиба Львовича» на вул. Симона Петлюри, де розміститься майбутній «Музей Вінниці»; реконструкцію концертної зали «Райдуга» та благоустрою площі біля пам’ятника Коцюбинському.

Мер Вінниці розповів які проєкти для громади плануються на 2022 рік

Крім того, планується виконати І етап реставрації пам’ятки архітектури «Особняк капітана Длуголенського», який спорудили за проєктом архітектора Г. Артинова на початку XX століття.

Источник

Новости Украины