Меркель про спроби вплинути на Путіна у 2021 році: Намагалася, але всі знали, що я скоро піду


Меркель про спроби вплинути на Путіна у 2021 році: Намагалася, але всі знали, що я скоро піду

Ангела Меркель та Володимир Путін (фото: EPA)

Ангела Меркель захищає свою російську політику під час перебування канцлеркою Німеччини й каже, що хотіла вплинути на диктатора Володимира Путіна, щоб той не розпочинав тотальну війну проти України, але союзники нібито не підтримали її ініціативу влітку 2021 року. Про це вона розповіла Spiegel.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

За словами колишньої канцлерки, після зустрічі президента США Джо Байдена з Путіним вона хотіла «встановити незалежний європейський формат дискусії» з диктатором Росії – за участю французького президента Емманюеля Макрона.

«Дехто заперечував, і в мене вже не було сил самостверджуватись, адже всі знали, що восени цього не буде (закінчиться термін її повноважень. – Ред.). Я питала інших членів Ради ЄС: «Чому б вам не взяти участь? Скажіть мені щось». Один сказав: «Для мене це занадто», інший лише знизав плечима», – розповіла вона.

Після чотирьох термінів на посаді канцлерки Меркель залишила її у грудні 2021 року.

Читайте також: Орбан заявив, що Путін хвалив ЗСУ. Також він вважає, що Меркель би «запобігла війні» 

Після її прощального візиту до Москви в серпні минулого року вона сказала німецьким ЗМІ, що «було дуже чітке відчуття – «з погляду силової політики з вами покінчено».

Вона додала також, що «для Путіна важлива лише влада«.

«Я б хотіла, щоб після мого відходу був більш мирний час, тому що я багато займалася Україною», – нарікає Меркель.

В інтерв’ю вона сказала, що її позиція на мінських переговорах надала Україні час на озброєння.

Читайте також: «Ми не хотіли нічого бачити». Ексглава Бундестагу визнав – ФРН ігнорувала небезпеку Росії

Водночас вона визнала, що з 2014 року «з погляду зовнішньої політики я не просунулась ні на міліметр, попри те, що ми пробували стільки всього знову і знову».

«Не тільки щодо України. Придністров’я та Молдова, Грузія та Абхазія, Сирія та Лівія. Настав час для нового підходу. Після анексії Криму Росією ми зробили все, щоб запобігти подальшим атакам Росії на Україну», – зазначила вона.

Ексканцлерка хвалить спротив українського народу, пише видання, але вважає, що Німеччина не має бути першою країною, яка відправляє ЗСУ сучасні танки, тому що, за її словами, вони «з Росією все ще можуть створити хорошу атмосферу».

  • У серпні 2022 року лідер німецької опозиції Мерц заявив, що Меркель не може бути посередницею і що ФРН «недостатньо допомагає Україні».
  • У вересні Меркель закликала серйозно ставитися до загроз російського диктатора Путіна і виступила за відносини з РФ «потім». Радник глави ОП назвав це «чистим лицемірством».
  • Ексрадник Меркель у жовтні визнав, що «ми більше не маємо виключати членство України в НАТО».
  • У листопаді канцлер Шольц заявив, що досі радиться з Меркель.

Джерело

Новости Украины