Мета – стратегічна поразка Росії. Польща скептично оцінила ідеї Макрона про переговори


Мета – стратегічна поразка Росії. Польща скептично оцінила ідеї Макрона про переговори

Збіґнєв Рау (скриншот)

Польща скептично ставиться до ідей Франції сприяти переговорам між країною-окупантом Росією та жертвою її повномасштабного нападу Україною. Про це заявив у зверненні до парламенту міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

У грудні 2022 року французький президент Емманюель Макрон сказав, що «вирішувати українцям», як закінчиться війна Росії проти них: «Єдиний спосіб знайти рішення – шляхом переговорів. Я не бачу військового варіанту на полі бою».

Рау наголосив, що немає жодних ознак, що Росія «готова переглянути свою політику територіальних завоювань», і додав, що «ми реалісти, тому не віримо у можливість компромісу між свободою та поневоленням».

«Ми скептично ставимося до французьких ініціатив щодо проведення переговорів між Росією та Україною у тій чи іншій формі», – заявив Рау.

Він підкреслив, що навіть якщо такі переговори будуть у майбутньому, вони «не можуть бути пов’язані з якимись особливими гарантіями для Росії, крім дотримання норм міжнародного права, які є гарантією миру для решти держав».

Читайте також: Дуда: Хто бачив Ірпінь, той знає, чому на сході НАТО війська союзників 

Наразі, зазначив глава МЗС Польщі, мета політики Варшави однозначна – стратегічна поразка Росії, перемога України та її виживання, а також «відсування війни від наших кордонів».

«Саме з цим наміром ми підтримуємо боротьбу України… Тому що для нас суверенна рівність держав означає на практиці право українського народу обирати ідентичність, політичну систему, політичну приналежність та військові союзи, а також вирішувати, як довго воювати та коли розпочинати переговори з Росією», – сказав він.

Читайте також: Якщо Росія вдарить по Україні ядерною зброєю, відповідь НАТО має бути нищівною – Рау

І з таким усвідомленням, зазначив Рау, Польща веде переговори з адміністрацією президента США Джо Байдена щодо американських концепцій формування архітектури безпеки у східній Європі після закінчення російсько-української війни.

Мета, резюмував міністр, – «гарантувати Україні та її західним сусідам, включно з Польщею, безпечний та мирний розвиток, заснований, з одного боку, на політичній та військовій участі США, а з іншого боку, на тісній політичній та військовій співпраці країн нашого регіону з Україною, яка підтримується США».

У квітні 2023 року Макрон заявляв уже інше: що наразі «не час для переговорів».

  • У січні 2023 року Рау звертався до союзників зі словами «це вам не навчання, через вашу нерішучість в Україні гинуть люди».
  • Він вважає, що без виходу України на межі 1991 року миру не буде.

Джерело

Новости Украины