«Ми довго думали, чим це таким новеньким стріляють»: Білопілля обстріляли активними реактивними снарядами

За інформацією: Суспільне Суми.

Наслідки обстрілу Білопілля зранку 26 травня 2024 року. Суспільне Суми

Цього разу снаряд влучив на город до сусідки, яка нещодавно евакуювалась до дочки в село Улянівку, розповів пан Микола. Чоловіки закрили вибиті вікна та, що змогли, поприбирали. "Лишився лист ЮСБі, ми порізали, нам шуруповерт дали. Ну по можливостях. В хаті то ми, звісно, нічого робить не будемо. Дах теж пошкоджений – сусід повинен підійти якось із лєнтою, може чимсь заклеїмо", – розповів чоловік. Після обстрілу у будинку, каже Микола, назбирали цілу жменю уламків.

Наслідки російського удару по Білопіллю 26 травня 2024 року. Суспільне Суми

Місцева жителька Марина розповіла, що цього ранку їм пощастило, тому що вони покинули подвір'я, куди влучив російський снаряд, за пів години до цього: "Попросили нас відкрити двері і погрузити деякі речі, ну ми це все зробили прийшли додому. Тільки присіли і на тобі, почалося. Ми почули раз, це ми були ще в будинку, другий раз, уже десь тут. Сусіди живуть поряд, почули як скло попадало. Тоді ж, як перебахкало, пішли подивились. Вирва страшна на городі".

"Ми довго думали, чим це таким новеньким стріляють. Виявилось, що це називається АРС – активні реактивні снаряди. Вони двоступеневі. Спочатку пушка їх вистрелює, потім вмикається друга ступінь, і вже безпосередньо на великій швидкості вона йде в ціль, практично майже вертикально", – розповів Білопільський міський голова Юрій Зарко.

"Живемо кожен день під страхом. Кожну хвилиночку, тікаємо в підвали, сидимо в підвалах, буває і до самого ранку сидимо. У нас в підвалі намощено все, ну куди ж з дитиною", – розповіла місцева жителька Олена.

Донька білопільчанки Марини Карина не дивлячись на обстріли, відвідує уроки онлайн. Поки немає тривоги та є інтернет, розповіла жінка: "Вона в нас спокійно ставиться, немає такого, що воно гупнуло і вона от злякалась. Все, Карина, давай швиденько ми в підвал, все отаке у нас. А так щоб вона сиділа десь забивалася, плакала, у нас цього немає".

Наслідки обстрілу Білопілля зранку 26 травня 2024 року. Суспільне Суми

Юрій Зарко розповів, що цього разу в місті обійшлося без загиблих та травмованих людей: "За різними підрахунками 6-7, хтось говорить 8 "прильотів", це все було не по центру міста, а по околицях, ближче до центру міста. По населенню у нас немає наразі даних про постраждалих, слава Богу, є проблеми немає світла, немає зв'язку, проблеми з інтернетом. Маємо пошкоджені будинки".

Місцевий мешканець Микола Терещенко сказав, що вже думає про евакуацію: "Речі вже зібрані тривожні, раптом чого – виїжджаємо. Запитували про будівлі в селах, щоб кудись безпечно виїхати".

Наслідки обстрілу Білопілля зранку 26 травня 2024 року. Суспільне Суми

Родина пані Олени виїжджати не планує. Сподіваються пересидіти обстріли у льоху, не дивлячись на те, що в нього вже влучав уламок:

"Не один год наживали люди, поїдь і все лишиться. І що тоді – приїдеш і стіни одні будуть".

Як розповів міський голова Білопілля, у місті продовжується евакуація. Кількість охочих виїхати залежить від кількості обстрілів. Коли їх стає менше, люди не евакуюються, коли ж відновлюються — охочих покинути місто стає більше.

Читати ще

Читати ще Обстріли, вбивства і тортури. Чи відповість Росія за воєнні злочини в Україні – інтерв’ю з британським юристом Джордашем

Новости Украины