«Ми їх і так скоро спишемо». У Бундестазі просять Шольца передати Україні комплекси ППО PAC-2


 "Ми їх і так скоро спишемо". У Бундестазі просять Шольца передати Україні комплекси ППО PAC-2

Американський ЗРК Patriot (фото — пресслужба армії США)

Представник з оборонної політики правлячої Вільної демократичної партії Німеччини Маркус Фабер запропонував канцлеру Німеччини Олафу Шольцу все ж таки санкціонувати передання Україні ЗРК Patriot у «застарілій» модифікації PAC-2, оскільки ФРН найближчими роками так чи інакше замінюватиме їх на нові системи.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Берлін відмовився наприкінці осені озброїти Україну «Петріотами». У грудні США заявили, що передадуть ЗСУ одну батарею цього комплексу.

«Zeitenwende означає допомогти, також з PAC-2. У найближчі роки наш старий PAC-2 доведеться замінити на PAC-2 GEM-T і PAC-3. В Україні до закінчення терміну служби вони ще можуть зробити свій внесок у ППО від крилатих ракет і безпілотників», – написав Фабер.

Він додав, що навіть така «застаріла» модифікація «все ще може надати реальну допомогу проти путінського терору в Україні до того, як її буде виведено з експлуатації».

Модифікацію PAC-2 випробували вперше 1987 року. Імовірність ураження літака ракетою такого ЗРК — 80-90%, тактичної ракети — 30-40% однією ракетою без перешкод. Висота ураження балістичних цілей – до 11 км, радіус досяжності – 20 км проти балістичних цілей.

«Або демократії світу разом перемагають у путінській агресивній війні, або програють поодинці. Допомога доходить з Естонії та Австралії. Допомога з боку Німеччини повинна мати розмір, що відповідає розміру четвертої за величиною економіки у світі», – наголосив депутат Бундестагу.

  • Наприкінці листопада Німеччина запропонувала Польщі ЗРК Patriot, а Варшава сказала – «краще дайте їх Україні», і Берлін відповів, що для цього потрібне рішення союзників з Альянсу, і що їх це заскочило зненацька. Генсек НАТО заявив, що для цього рішення союзників не потрібне: це вирішувати Берліну. Берлін у результаті відмовив.
  • У Німеччині збудують новий завод боєприпасів, щоб не залежати від «нейтралітету» Швейцарії.
  • Фабер заявляв раніше, що 10 000 снарядів до САУ PzH 2000 на озброєнні у Бундесверу «проти Путіна вистачить на два дні».

Джерело

Новости Украины