«Ми самі були рік тому в такій ситуації»: як чернігівці збирають допомогу для людей з Херсонщини

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

Ковдри, одяг, їжу, переноски та корм для тварин. У Чернігові зранку 7 червня містяни збирали допомогу для людей з Херсонщини, чиї будинки затопило водою внаслідок підриву росіянами Каховської греблі. Повідомлення і про збір оголосили опівночі, зранку чернігівці стали звозити допомогу одразу в кілька пунктів прийому гуманітарної допомоги для жителів Херсонщини. В чергах були й ті, хто торік від російських обстрілів втратив все.

"Я останній цукор з дома забрала і принесла"

"Я привозила все, що в мене є вдома. Я складала просто все. Хлопець питає: «А що ти робиш»? Така трагедія, в мене на очах просто сльози. Я бачу усі ці новини та просто не можу бути байдужою. Я останній цукор з дома забрала і понесла сюди", – розповіла чернігівка Поліна Новик.

Поліна Новик. ФОТО: Суспільне Чернігів

Пунктом збору допомоги для жителів Херсонщини обрали річковий порт.

"В мене згорів будинок на Бобровиці і я розумію як це, коли потрібна допомога. Тому ми з мамою зранку вирішили, що речі, які нам не потрібні, вони потрібні іншим", – сказала чернігівка Дар’я Мартиненко.

Дар’я Мартиненко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Люди привозили: ковдри, одяг, ліки, переноски для тварин і їжу.

"Ми самі були рік тому в такій ситуації, коли опинилися без нічого, мусили покидати свої домівки, тому співчуття у чернігівців дуже багато", – сказала волонтерка Анна Нестеренко.

Анна Нестеренко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Привезла допомогу для Херсонщини й Наталія Висоцька, яка рік тому через обстріли лишилася без житла.

"Повністю зруйноване майно, а мені дають багато гуманітарної допомоги, яка наразі мені просто не потрібна. Я хочу допомогти й тваринками й людям, які цього потребують. Привезли багато макаронів, крупи, трошки косметичного мила, зубної пасти, одяг, який мені не потрібен, але він же майже новий, який я не ношу вже та смаколики для тваринок, а вони 100% будуть дезорієнтовані, а так можна покликати або пожувати коли вони будуть вже їхати".

Наталія Висоцька. ФОТО: Суспільне Чернігів

Планували, що поїде один автобус, але люди вже принесли на три

З річкового порту допомога для жителів Херсонщини вирушить зранку восьмого червня. Планували, що поїде один автобус, але люди вже принесли на три таких. Туди повезуть гуманітарну допомогу, а назад за потреби будуть перевозити до Чернігова людей і тварин, які потребуватимуть лікування і перетримки.

Допомога для людей з Херсонщини. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Ми будемо перевозити, доставляти своїми машинами. Це Миколаїв, і інші міста, які будуть їх приймати. Я не думаю, що дуже далеко. Але якщо вони будуть їхати й виявлять бажання, то будемо вести у Чернігів. У нас вже є люди, які відгукнулися. Вони надали своє житло для того, щоб люди мали тимчасове безкоштовне проживання", – керівник волонтерської організації "Волонтери миру" Володимир Алер.

Володимир Алер. ФОТО: Суспільне Чернігів

Збір допомоги в річковому порту триває один день, але ймовірно, каже волонтерка Анна Нестеренко пізніше організують ще один.

Тим часом збір допомоги до 15:00 восьмого червня триватиме в "Чернігівській Політехніці". В університет люди зносять речі, ліки та продукти з довготривалим терміном зберігання.

Пенсіонерка Галина принесла дитяче харчування, одяг та медикаменти.

"Про цей збір я дізналась з телевізора і ми не можемо залишатись, щоб не допомогти людям".

Допомога, яку зібрали чернігівці для жителів Херсонщини. ФОТО: Суспільне Чернігів

Збір допомоги проводять студенти університету разом з громадською організацією “Українська монолітність”.

Восьмого червня всю зібрану допомогу вони відправлять поштою до волонтерів Херсону.

Детальніше — дивіться у сюжеті:

Читати ще

Читати ще Чернігівських рятувальників та водолазів направляють на Херсонщину для боротьби з наслідками підриву Каховської ГЕС

Новости Украины