Міжнародний кінофестиваль у Торонто скасував показ фільму «Росіяни на війні»

Кадр із фільму російської режисерки Анастасії Трофімової «Росіяни на війні» (Russians at War). La Biennale

Міжнародний кінофестиваль в Торонто (TIFF) скасував показ стрічки російсько-канадської режисерки та колишньої працівниці каналу Russia Today Анастасії Трофімової "Росіяни на війні" після критики з боку України.

Про це заявили організатори заходу.

"Фактично негайно TIFF змушений призупинити покази фільму "Росіяни на війні" у п'ятницю, суботу та неділю, оскільки нам стало відомо про значні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки", — йдеться у заяві.

Своє рішення організатори назвали "безпрецедентним кроком" і "твердо стоять на своїй заяві" щодо показу фільму на кінофестивалі. Його планували демонструвати з 13 по 15 вересня.

Команда наголосила, що керується демократичними цінностями, свободою совісті, думок і вираження поглядів і мирних зібрань. Водночас фестиваль розуміє і "глибоко відчуває" страждання українського народу через незаконне російське вторгнення.

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко вважає, що "цей проєкт вже завдав значної шкоди репутації фестивалю і дав Росії шанс для подальшого підриву демократії".

"Ми продовжимо боротися з російською пропагандою в усіх куточках світу, використовуючи всі мирні та законні засоби", — написав він у своєму Facebook.

Посолка України в Канаді Юлія Ковалів розкритикувала заяву кінофестивалю.

"Шкода, що у своїй аргументації у фестивалю не вистачило сміливості прямо визнати свою глибоку помилку", — написала вона Facebook.

Фільм Трофімової 5 вересня показали на міжнародному Венеційському кінофестивалі. Однак українська кіноспільнота розкритикувала показ пропагандистського фільму у Венеції. Крім того, на фільм відреагували у Міністерстві закордонних справ України. Відомство засудило прем'єру Трофімової. Після цього почали активно вимагати скасувати показ "Росіян на війні" у Торонто.

Новости Украины