Мінералізовані смуги та патрулювання лісів: уряд зобов’язав ОДА стежити за пожежами в екосистемах

Спочатку Чорнобильська зона, Житомирщина, тепер Луганщина. Масштабні пожежі охоплюють лісові масиви та загрожують населенню. Є людські жертви та випалені села.

Урядовий портал повідомляє, що Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалила доручити ОДА та виконавчій владі моніторити пожежі в екосистемах.

Цілодобово контролюватимуть ситуацію відповідальні служби. Також мають облаштувати навколо населених пунктів, котеджних містечок, дачних садових товариств захисні протипожежні мінералізовані смуги.

На плечі місцевої влади поклали створення в лісових масивах протипожежних водоймищ. Комунальники мають прибирати сухої рослиність на прилеглих до жител територіях.

А ліси повинні патрулюватися.

За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, постраждалим від пожеж видадуть компенсацію:

— за повністю втрачений будинок – 300 тис. грн,

— на капітальний ремонт в частково зруйнованих будинках — 50 тисяч грн,

— відшкодування втрат — 20 тисяч грн.

Також допомогу нададуть родинам загиблих при пожежах.

На 05:00 9 липня в результаті пожежі на Лушанщині загинуло 5 осіб, 34 особи госпіталізовано (з них 15 дітей), 3 людини знаходяться на лікарняному, 34-м надана медична допомога амбулаторно, без госпіталізації. Всього звернулася за медичною допомогою 71 особа.

 Що таке мінералізовані смуги?

Мінералізована смуга — це штучностворений протипожежний бар’єр. Він створюється шляхом очищення лінійної ділянки території, що межує з лісовим масивом, від горючих матеріалів.

Як правило, це робиться механізованим способом: проводиться оранка трактором ґрунту на певну ширину.

Пожежні водойми

Пожежна водойма — гідротехнічна споруда, призначена для зберігання протипожежного запасу води. Входить до комплексу споруд пожежного водопостачання.

Пожежні водойми створюються на промислових підприємствах і населених пунктах, не обладнаних централізованою системою водопостачання (водогоном), обладнуються пристроями для під’єднання пожежних насосів.

Існує кілька різновидів пожежних водойм, як закритого (підземні металеві резервуари), так і відкритого типу.

Источник

Новости Украины