Мінфін пропонує скоротити видатки на студентські стипендії


Міністерство фінансів наполягає на скороченні ліміту студентів, які мають отримувати стипендії від держави, пише портал «Освіта».

«Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки у відповідь на звернення народного депутата Юлії Гришиної щодо стану стипендіального забезпечення в закладах вищої освіти.

Зокрема, наразі кількість студентів, які мають отримувати академічні стипендії, має становити 40–45 % фактичної кількості студентів денної форми навчання, які здобувають вищу освіту на бюджеті.

Але фактично у 2023 році середньорічний показник студентів-стипендіатів уже зменшився і становить 32%.

Як зазначають у Міністерстві освіти і науки, частка студентів, які мають право на отримання стипендій, залежить від наявних коштів, передбачених у держбюджеті на виплату академічних стипендій.

Через скорочені видатки державного бюджету за бюджетними програмами Міністерство фінансів наполягає на подальшому скороченні кількості студентів, які мають отримувати стипендії.

Водночас у МОН вважають, що розгляд питання стипендійного забезпечення потребує виваженого підходу і відтермінування в часі.

«На думку МОН, будь-яке згортання соціального захисту (а академічна стипендія у нинішніх умовах хоч і незначна, але стабільна фінансова підтримка) може отримати негативний відгук в студентському середовищі та навіть і в суспільстві», – зазначили у відомстві».

Джерело

Новости Украины