Міністр Жолнович: реальний прожитковий мінімум – біля 6,5 тис. грн

Міністр Жолнович: реальний прожитковий мінімум –  біля 6,5 тис. грн

Фото: depositphotos / [email protected]

Реальний прожитковий мінімум у 2,6 рази більший за встановлений і становить близько 6,5 тис. грн. Таку думку в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» висловила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Вона додала, що в цьому питанні «потрібно розглядати домогосподарство».

— Якщо це одна людина, то їй потрібно десь тих 6 тис., щоб оплатити оренду, квартплату, комунальні. Якщо людей двоє-троє, то з кожною наступною ця сума знижується. Треба розуміти, що цей мінімум не можна виводити лінійно для кожної людини, треба розглядати саме домогосподарства. Але однозначно, що той, який затверджено, — менший за реальний, — сказала Жолнович.

В той же час вона додала, що у міністерства нема планів щодо суттєвого підвищення прожиткового мінімуму.

— Так, ми повинні виконувати гарантії на рівні хоча б мінімальних стандартів для виживання. Але з іншого боку, є норма, яка передбачає, що держава може забезпечити певний рівень допомоги з урахуванням свого загального матеріального стану. Тобто якщо ти не маєш, то більше не даси, закони математики ніхто не скасовував. Сьогодні у нас війна, і ми не можемо це відкинути, оминути та не враховувати. Всі видатки, які є, максимально спрямовуються насамперед на військові потреби, — сказала Жолнович.

За її словами, в майбутньому необхідно провести реформу системи прожиткового мінімуму, відв’язавши її від низки нехарактерних виплат.

— Нам точно потрібно відв’язати наявний прожитковий мінімум від того, що на нього навісили, наприклад штрафи, платежі різних ліцензій, пенсії суддів і деяких спеціальних органів. Це все сильно впливає на бюджетний баланс… Тому є зареєстровані у Верховній Раді законопроєкти, які передбачають, що прожитковий мінімум має стосуватися соціальних гарантій, тільки виплат і допомоги й не повинен бути величиною, яка впливає на якісь інші видатки, — додала міністр.

На цей рік держбюджетом передбачено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з липня буде становить 2 600 грн, а у грудні має підвищитися до 2 684 грн.

Джерело

Новости Украины