Мінкультури заявило, що не знало про існування «темників» в Укрінформі

Мінкультури заявило, що не знало про існування "темників" в Укрінформі

Фото: Вікіпедія

Міністерство освіти та культури не знало про існування в державному інформаційному агентстві «Укрінформ» так званих «темників», зокрема списків небажаних спікерів. Про це сказав в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв у коментарі «Інтерфакс-Україна».

—  Законом «Про медіа» в Україні заборонена цензура й не допускається втручання в діяльність медіа з боку державних органів. І хоча інформаційне агентство «Укрінформ» — державна організація, яка належить до сфери управління МКІП, міністерство не втручається в його редакційну політику. Тому міністерство не знало про існування згаданих вами списків так званих небажаних спікерів, — сказав Карандєєв.

Карандєєв сказав, що не знає, чи практикували в «Укрінформі» темники за колишнього керівника Олексія Мацуки. Однак чиновник упевнений, що з призначенням нового керівника Сергія Череватого таких практик не буде.

24 травня Олексій Мацука заявив, що йде з посад гендиректора «Укрінформу». Того ж дня новим керівником призначили речника Східного угруповання ЗСУ Сергія Череватого. 29 травня «Українська правда» випустила матеріал «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ». У ньому йшлося про те, що Мацука поширював у редакційних чатах теми, які «бажано висвітлювати», а також, як «краще пояснювати» політичні, військові та міжнародні події. Редакції також отримували списки експертів з контактами, до яких варто звертатися при підготовці новинних і аналітичних матеріалів і списки «небажаних спікерів». 
Джерело

Новости Украины