Міносвіти підтримує законопроєкт щодо заборони спілкування російською мовою у школах — Лісовий

Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий під час четвертого саміту перших леді і джентльменів у Києві, 12 вересня 2024 року. Віктор Ковальчук/УНІАН

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий заявив, що Міносвіти підтримало законодавчу ініціативу щодо заборони спілкуватися російською мовою на перервах у в українських школах.

Про це він сказав під час години запитань до уряду у Верховній раді 11 жовтня, передає кореспондентка Суспільного.

"Щодо законопроєкту, ініціативи пані Наталі ПіпиНардепка від парламентської фракції партії "Голос"., то Міністерство освіти підтримало законопроєкт з деякими зауваженнями", – сказав Лісовий він щодо законодавчої ініціативи про заборону спілкуватися у школах російською.

Міністр освіти вважає, що в будь-яких рішеннях, які захищають українську мову, треба передбачити можливість "рівноцінного, рівноправного розвитку мов національних спільнот Європейського Союзу".

"Це безумовно ні в якому разі не поширюється на мову країни-агресора. Ми розуміємо, що мова використовується як зброя, як передумова для агресії", – додав він щодо необхідності захисту мов нацменшин.

Лісовий наголосив, що Міносвіти "дбає про мови корінних народів, мови національних спільнот і перш за все за розвиток української мови".

1 жовтня 2024 року у Верховній раді було зареєстровано законопроєкт №12086. Ініціаторкою є нардепка від парламентської фракції "Голос", секретарка комітету з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа та ще 31 народний обранець. Документом пропонується заборонити спілкуватися у школах російською мовою.

Новости Украины