«Мінують комплексно і роблять пастки»: сапер з Вінниччини про роботу піротехніків на звільнених територіях

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Василь Зубко. Фото: Суспільне Вінниця

Мінують дитячі майданчики, будинки, ставлять пастки для українських саперів — такі "сюрпризи" залишають після себе російські військові на деокупованих територіях, розповідає піротехнік Василь Зубко. У складі зведеного загону він розміновував Чернігівську область.

"Роблять це для того, аби зменшити населення України"

Василь Зубко — заступник начальника частини піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Вінницькій області. За період війни, каже, сапери працювали на території Чернігівської, Харківської та Херсонської областей. Знаходили там різні вибухонебезпечні предмети, залишені російськими військовими.

"Найбільше — це артилерійські снаряди та протипіхотні міни різних зразків. Бувало таке, що вони заміновували двері. Відчиняєш — а там граната падає і розривається. Різні іграшки заміновували, зброю. Було заміновано дитячий майданчик, там, де діти проводять час, граються в піску — і там були встановлені розтяжки, протипіхотні міни. Роблять це для того, що зменшити населення України", — розповідає Василь Зубко.

Мінують росіяни комплексно, каже піротехнік. Роблять це для того, аби ускладнити роботу українських саперів. А ще ставлять різноманітні пастки.

"Таке було, що, коли сапер проводить розмінування — знімав одну міну чи розтяжку чи інший якийсь елемент вибухонебезпечний — то щоб з таким методом, що він якщо не поставиться до даного розмінування з великою зосередженістю, то на іншій міні він може підірватися. Росіяни ставили під міни, під боєприпаси міни-сюрпризи на той випадок, щоб хтось забрав одну міну, а нижня — щоб здетонувала і підірвала ту іншу міну".

Рік війни — це десять років розмінування

Щодня українські сапери на деокупованих територіях знешкоджують різну кількість боєприпасів, розповідає Василь Зубко.

"Одного дня було відпрацьовано десять боєприпасів, а якщо менш ризиковані боєприпаси, то бувало так, що знешкоджували по 200, 500 боєприпасів за день. Протягом відрядження було більше пʼяти тисяч вибухонебезпечних предметів, яких вдалося знищити", — каже сапер.

Суспільне Вінниця

Трапляються протипіхотні міни, заборонені Оттавською конвенцією. Серед таких пластикова протипіхотна фугасна міна, так званий "Пелюсток". Часто вони споряджені самоліквідатором, каже Зубко.

"Ти не знаєш, коли саме вона може здетонувати, вибухнути і вразити особовий склад, підрозділ. Міна ПФМ-1 призначена для ураження живої сили противника. Якщо людина наступає на дану міну, то може отримати травму стопи".

Серед новітніх боєприпасів, які зустрічалися, були касетні елементи, які використовують в реактивних системах. Також піротехніки знищують ракети, запущені з території РФ.

"Деякі були придатні для транспортування, то перевозили у спеціально відведене місце, облаштовували спеціальний насип і знищували ракету. Рік війни — це десять років розмінування",— каже Василь Зубко.

За його словами, піротехніків забезпечують різними спорядженнями і технікою.

"У нашому підрозділі є вибухозахисні костюми, які забезпечують сапера великим захистом, у ньому комфортно виконувати завдання. Також у нас є дистанційні роботи. Можна перевезти вибуховий заряд".

Під час відпрацювання однієї із ділянок, здетонувала пластикова міна. Василь отримав поранення. Чоловік пройшов лікування та реабілітацію у Німеччині та отримав протез. Нині вже повернувся на службу.

"Була встановлена міна пластикова, яку ловить міношукач, але інколи він може її пропустити. Біля мене був мій підрозділ, якому було поставлено завдання відійти на безпечну відстань. Я проводив контрольну перевірку. І уже під час цього відбувся вибух. Я отримав мінно-вибухову травму, ампутація стопи. Дуже швидко відновився завдяки нашим лікарям і німецьким, куди мене відправили на протезування".

Під час відрядження Василь Зубко, каже, найважче — це хвилювання за особовий склад і за те, аби прийняти правильне рішення під час розмінування.

Тим, хто знаходить підозрілий або вибухонебезпечний предмет, сапер радить:

"Знайдений вибухонебезпечний предмет в жодному разі не потрібно брати, дивитися, чи це дійсно небезпечний предмет. Варто попередити людей навколо, щоб відійшли на безпечну відстань, викликати поліцію або Службу порятунку. Буває, прийшов на зупинку, а там якась сумка біля неї нікого немає. Також не потрібно дивитися у сумку, адже на територіях, де війна, сумка може бути замінована".

Новости Украины