Місцеве самоврядування має стати важливою частиною формування плану відновлення країни

Днями за участю голів обласних рад України відбулося онлайн засідання підгрупи «Місцеве самоврядування», яку створено в рамках робочої групи «Державне управління при Національній раді з відновлення України від наслідків війни».

У засіданні взяла участь голова Запорізької обласної ради Олена Жук.

Мета робочої підгрупи – опрацювати пропозиції, які будуть надані експертами, представниками КМУ, асоціацій, головами обласних рад та народними депутатами й до кінця червня звести План відновлення держави. Наразі визначено 5 основних напрямків діяльності підгрупи. Серед них: адміністративно-територіальний устрій, взаємини місцевого самоврядування та виконавчої влади, розподіл власних і делегованих повноважень МС та виконавчої влади, система управління в органах МС, а також питання виборчого процесу на місцевому рівні.

Олена Жук поділилася, що це було перше установче засідання, втім його учасники досить активно долучилися до обговорення нагальних проблем та важливої ролі місцевого самоврядування у відновленні країни, зокрема, участі громад у подальшому розвитку територій. Крім того, учасники вирішили залучати представників обласних рад до обговорення законопроєктів, які стосуються органів місцевого самоврядування й плануються для розгляду у Верховній Раді.

-Війна вимагає від нас ситуативних рішень та сьогодні, коли ми говоримо «відбудуємо», «відновимо», «зробимо краще»  треба вже зараз планувати як саме.  Впевнена, що всі мої колеги представлять слушні пропозиції до Плану відновлення України, адже більшість із них ми обговорювали на різних майданчиках ще до війни. Їх головна ідея незмінна – рушієм змін у країні є громадяни, отже місцеве самоврядування має стати пріоритетом у відновленні держави, — наголосила Олена Жук.

Відділ комунікацій Запорізької обласної ради

 

 

Источник

Новости Украины