МОН кардинально обмежило вступ в аспірантуру на старті вступної кампанії

Міністерство освіти і науки кардинально змінило правила вступу на навчання в аспірантурі в день початку вступних іспитів, скасувавши можливість вступу на контрактну денну форму навчання та ще раз підвищивши прохідний бал, інформує портал «Освіта».

«За інформацією прес-служби освітнього відомства, рішення ухвалено через надмірний ажіотаж до навчання в аспірантурі серед чоловіків призовного віку.

Саме це спонукає МОН змінити цьогорічні правила вступу на третій рівень вищої освіти.

На початку вступної кампанії у МОН зрозуміли, що навчання в аспірантурі може перетворитися на корупційний інструмент уникнення мобілізації.

Для вирішення цієї проблеми, за рішенням МОН, вступ в аспірантуру в цьому році здійснюватиметься виключно за державним замовленням.

Водночас кількість бюджетних місць для навчання дорівнюватиме 7 тисячам, а кількість осіб, які мали намір здобувати ступінь доктора філософії або доктора мистецтва у 2024 році, складає 140 тисяч осіб.

Вступ на навчання в аспірантурі за контрактом цього року буде можливий лише на заочній та вечірній формах, навчання на яких не надає права на відстрочку.

У відомстві також наголосили, що зміни до вступних правил діють на основі спеціального наказу МОН, який прийнятий, виходячи із спеціальних повноважень, наданих законом “Про освіту” на період воєнного стану.

Документ наразі не оприлюднений.

Окрім того, МОН вже вдруге підвищує поріг єдиного вступного іспиту при розрахунку конкурсного бала для всіх вступників в аспірантуру, спочатку зі 130 до 150 балів, а сьогодні до 160.

«МОН наголошує, що освіта – це не засіб ухилення від конституційного обов’язку. Навчання в аспірантурі є відповідальним процесом, що має на меті поглиблювати дослідницькі здобутки та розвивати науковий пласт української освіти в цілому. Тим самим ми забезпечуємо право на освіту, зокрема, в збереженні легітимності аспірантів», – запевнили у Міністерстві освіти і науки».

Джерело

Новости Украины