Мовному омбудсмену найбільше скаржаться на Терехова

Омбудсмен кілька разів виносив постанови про адміністративні правопорушення мером Харкова.

Минулого року мовний омбудсмен отримав понад 30 скарг на харківських чиновників.

Уповноваженому із захисту державної мови Тарасу Креміню найбільше скарг надходить від харків’ян. Вони жаліються, зокрема, на порушення мовного закону Харківським міським головою Ігорем Тереховим. Про це повідомив Тарас Кремінь в інтерв’ю NV.

«Відколи я перебуваю на посаді уповноваженого з захисту державної мови, постійно отримую скарги від громадян України. Найбільше — від мешканців міста Харкова про порушення мовного закону і міським головою, і депутатами Харківської міської ради, і керівниками інших установ місцевого самоврядування нашої великої університетської столиці України — міста Харкова», — розповів Кремінь.

Після скарг у 2021 році мовний омбудсмен провів два заходи держконтролю за застосуванням недержавної мови Ігорем Тереховим. Після цього склали протоколи, в яких вимагали усунути порушення. Однак навіть під час війни харківські чиновники продовжують користуватися мовою країни-агресора.

«У 2022 році, незважаючи на повномасштабне вторгнення, і міський голова, і окремі чиновники продовжували застосовувати недержавну мову. На нашу адресу надійшло 31 звернення в частині застосування державної мови, зокрема на верифікованій вебсторінці в соціальній мережі Фейсбук харківського міського голови», — сказав Тарас Кремінь.

Більшість скарг була щодо спілкування Тереховим недержавною мовою під час інтерв’ю та засідань міськради. Мовний омбудсмен відреагував: наприкінці листопада виніс адмінпостанову та зобов’язав Терехова сплатити 3400 гривень штрафу. Другого грудня очільник харкова сплатив цей штраф.

У листопаді було винесене наступне мовне попередження Терехову, за використання російської на сторінці у соцмережі. Однак мер продовжував порушувати мовний закон, тому отримав штраф. Його він оскаржуватиме в суді.

Мовний омбудсмен каже, що справа є резонансною, однак не додає популярності й авторитету меру Харкова. Найкращим рішенням для Терехова бачить відкликання заяви з суду, оскільки «він не виграє».

«Я вважаю, що ми будемо йти боротися. Нічого тут страшного немає. Мене держава призначила уповноваженим, тому пан Терехов судиться не зі мною, він судиться з державою. Будемо йти з ним, звичайно, до суду і захищати права громадян України. Я вважаю, що це питання честі і відповідальності», — зазначив Тарас Кремінь.

Як писав UA-NEWS.in.ua, перше засідання по справі про мову Терехова має відбутися 8 лютого у Київському районному суді Харкова.

Джерело

Новости Украины