«Мрію обійняти брата: у Києві відбулася щотижнева акція на підтримку військовополонених «Не мовчи! Полон вбиває»

Акція на підтримку військовополонених «Не мовчи, полон вбиває». Київ, 13 жовтня 2024 року. Суспільне/Ліля Гончарук

У Києві сьогодні, 13 жовтня, відбулася традиційна щотижнева акція на підтримку військовополонених "Не мовчи! Полон вбиває". Наразі люди зібралися на вулиці Івана Мазепи від Аскольдового провулка до вул. Лаврської.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Кожну акцію на підтримку військовополонених проводять у різних людних місцях Києва, але заклик не змінюється — звільнити українських військовополонених.

Карина — учасниця акції на підтримку військовополонених «Не мовчи, полон вбиває». Київ, 13 жовтня 2024 року. Суспільне/Ліля Гончарук

Сестра морського піхотинця Карина розповіла, що її брат разом зі своїми побратимами знаходиться в полоні понад 32 місяці. До лав Збройних сил України хлопець вступив у 2016 році і потрапив до морської піхоти, під час Антитерористичної операції постійно перебував у зоні бойових дій.

"У 2022 році він перебував разом зі своїми побратимами у місті Широкіне, потім їх переадресували в Маріуполь і вони тримали оборону вже в самому місті Марілуполі, на заводі Ілліча", — сказала Карина.

Акція на підтримку військовополонених «Не мовчи, полон вбиває». Київ, 13 жовтня 2024 року. Суспільне/Ліля Гончарук

Востаннє рідні спілкувалися 3 березня 2022 року.

"Він подзвонив, сказав, що це, можливо, останній дзвінок від нього. Сказав, що всіх дуже любить, що буде за нас переживати", — сказала Карина.

За словами дівчини, у полон брат потрапив у квітні, потім на відео одного із російських пабліків вона впізнала його серед полонених. Пізніше Карина дізналася від одного із обмінених полонених, що брата бачили в колонії у Мордовії — він живий, намагається триматися і чекає на обмін.

"І ось нещодавно, за 30 місяців, прийшов перший лист від брата. Але ми ще не отримали і ще не знаємо, що там саме написано в ньому", — сказала Карина.

Марія — учасниця акції на підтримку військовополонених «Не мовчи, полон вбиває». Київ, 13 жовтня 2024 року. Суспільне/Ліля Гончарук

Інша учасниця акції, Марія, розповіла, що приходить на такі заходи, щоб підтримати свого зятя. Він жив на Рівненщині, у нього двоє синів (три і дев'ять років). Хлопець служив на Купянському напрямку, наразі він вважається зниклим безвісти.

"Уже десять місяців. Ні слуху, ні духу, ніде нічого", — каже Марія.

Олена Риж — штурмовичка та бойова медикиня, учасниця акції на підтримку військовополонених «Не мовчи, полон вбиває». Київ, 13 жовтня 2024 року. Суспільне/Ліля Гончарук

Олена Риж — штурмовичка та бойова медикиня розповіла, що, коли вона знаходиться у Києві, то обов'язково намагається знайти час, щоб прийти на ці акції.

"Перша причина, це про те, що ми нагадуємо собі про наших хлопців і дівчат, які в полоні. Воно з потоком інформації з часом стирається. По-друге, це більш емоційна складова, це підтримка сімей і друзів, побратимів, тих, хто зараз в полоні. І пункт номер три — це саме для тих людей, які зараз очікують звільнення. Це люди, які боролися за мене, за моє життя, за цю країну, за це місто. І коли вони вийдуть, вони мають знати, що ми їх чекаємо, що ми їх чекали, що ми за них боролися і робили все, щоб вони були вдома", — сказала учасниця акції.

Учасники акції на підтримку військовополонених «Не мовчи, полон вбиває». Київ, 13 жовтня 2024 року. Посередині Анатолій Міхєєв, з позивним «Арн», повернувся з полону. Суспільне/Ліля Гончарук

Учасниця акції на підтримку військовополонених «Не мовчи, полон вбиває». Київ, 13 жовтня 2024 року. Суспільне/Ліля Гончарук

Собака із табличкою із написом «FREE AZOV». Акція на підтримку військовополонених «Не мовчи, полон вбиває». Київ, 13 жовтня 2024 року. Суспільне/Ліля Гончарук

Люди стояли із плакатами із написами "Мрію обійняти брата, "Невідомість вбиває", "FREE AZOV", "Поверніть із полону живих і полеглих захисників Маріуполя" тощо. Також на акцію приходили зі своїми домашніми тваринами.

Сьогодні 13 жовтня аналітики DeepState повідомили, що російські військові вчергове порушили правила та звичаї ведення війни та розстріляли 9 українських військових у Курській області РФ, які вимушені були здатися в полон. Омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що направив листи до ООН та МКЧХ щодо чергового злочину росіян.

10 жовтня стало відомо про смерть журналістки Вікторії Рощиної. Представник ГУР Андрій Юсов у коментарі Суспільному повідомив, що Вікторія Рощина була у списках на обмін і найближчим часом мала повернутися додому.

14 вересня цього року внаслідок обміну додому повернулися 103 полонені військовослужбовці Збройних сил. 13 вересня Україна повернула з російського полону 49 полонених, серед яких військові, зокрема, 15 "азовців" та цивільні. Станом на 13 вересня з російського полону звільнено 3569 людей.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець анонсував міжнародну конференцію у Канаді 30-31 жовтня, присвячену пункту 4 Формули миру — звільненню всіх полонених і депортованих під час війни з РФ.

Як запевнив голова Служби безпеки України Василь Малюк, співробітники СБУ разом з Силами оборони нині активно працюють над поповненням обмінного фонду за рахунок взяття в полон військовослужбовців РФ на полі бою, зокрема, у Курській області.

В Україні в Реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин станом на кінець вересня 2024 року є дані про 55 тисяч людей.

Читати ще

Читати ще «Не мовчи! Полон вбиває»: у центрі Києва традиційно рідні та близькі полонених зібралися на щотижневу акцію

Читати ще «Третю зиму вони не витримають»: родичі військовополонених вийшли на акцію в Києві

Джерело

Новости Украины