МВФ погодився розробити нову довгострокову програму для України


МВФ погодився розробити нову довгострокову програму для України

Фото: EPA

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва анонсувала розробку нової довгострокової кредитної програми для України. Про це вона сказала в інтерв’ю Центру глобального розвитку після телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

«Ми обговорили довгострокову співпрацю з Україною і шлях до програми, яка принесла б більшу користь України. <…> Ми домовилися, що місія фонду співпрацюватиме з економічною групою України протягом наступних тижнів», – розказала вона.

Жодних параметрів нової програми МВФ для України Георгієва поки що не назвала.

Георгієва також підтвердила, що, поки розробляється програма, МВФ збирається надати Україні додаткове екстрене фінансування. Його розмір буде таким самим, що й у березні – близько $1,4 млрд.

«[Зеленський] сказав, що очікує на продовження співпраці Фонду з Україною в тому, де ми найкращі, – у макроекономіці, монетарній політиці. Вони протягом цих місяців звертаються до нас з дуже конкретними запитаннями, продиктованими дійсністю. Що робити з доходами у тому середовищі, в якому вони опинилися? Як стабілізувати надходження, поки економіка повертається до нормальних показників? Подібні запитання надходитимуть і далі», – сказала Георгієва.

  • У серпні Олег Устенко, радник президента Володимира Зеленського з економічних питань, сказав, що нова програма МВФ для України необов’язково повинна бути великою. За його словами, навіть $5 млрд буде достатньо, головне – що це стане якорем для залучення більшого пакета офіційної підтримки України.
  • Дефіцит бюджету України у 2023 році перевищить 1 трлн грн, тому держава розраховує на допомогу з боку партнерів.

Джерело

Новости Украины