“Музика в монастирських мурах”: у Вінниці стартував 26-й фестиваль органної та камерної музики

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Орган у костелі Святої Діви Марії Ангельської. Суспільне Вінниця

Перший концерт фестивалю композицією Йоганна Себастьяна Баха відкрив органіст з Ізраїлю Роман Красновський, який займається музикою майже 65 років, з них 40 – грає на органі.

Розповідає, що за свою кар’єру виступав у Соборі Паризької Богоматері, концертних залах Сполучених Штатів та Великобританії. До Вінниці приїхав, аби підтримати український народ та презентувати авторську композицію Adagio.

"Мені дуже хотілося приїхати саме в цей час, проявити свою солідарність. В моїй країні також війна. Ворог у нас один. Сьогодні я виконаю один твір, свій власний Adagio, який написав дуже багато років тому, але не мав можливості його виконати, тому що воно з оркестром, а я граю сольні концерти", — поділився Роман Красновський.

Концерт органної та камерної музики у костелі Святої Діви Марії Ангельської. Суспільне Вінниця

Музикант розповідає, що орган – унікальний інструмент. Його звучання зачаровує.

"Достатньо його почути, щоб зрозуміти, що в ньому такого. Я словами цього не передам, та й не хочу передавати. Це можна почути", — додав органіст.

На балконі костелу – академічний камерний оркестр "Арката" із Вінниці. Грають твір української композиторки Ганни Гаврилець.

Перший концерт фестивалю сподобався, розповідає Олена Бабенко. Музика розслабила та допомогла заспокоїтись.

"Мені дуже сподобалось таке поєднання оркестру, органу, це було неймовірно. Класична музика вона дуже позитивно діє. Я сьогодні прийшла зі своїми розбурханими емоціями і змогла заспокоїтись, владнати всі свої почуття, просто поринути у вир музики, послухати. Тим більше в такій атмосфері, в такому приміщенні", — сказала Олена Бабенко.

Концерт органної та камерної музики у костелі Святої Діви Марії Ангельської. Суспільне Вінниця

Вхід на концерти – за запрошеннями, які можна отримати у канцелярії храму.

"В запрошенні є програмка, біографія виконавця, за пожертву можна відвідати цей концерт. Пожертва на храм, на оплату артистів, на підтримку органу, бо це є найкоштовніша річ, яка є в костелі. Маю на увазі, матеріально. Це дуже дорогий інструмент, дорогий в обслуговуванні", — сказав художній керівник та композитор Георгій Курков.

Фестиваль "Музика в монастирських мурах" у Вінниці триватиме до 27 жовтня, час проведення — щонеділі о 20:00 у храмі Святої Діви Марії Ангельської.

Новости Украины