МЗС спростувало заяву Путіна про «гарантії» від України в рамках зернової угоди

МИД опроверг заявление Путина о "гарантиях" от Украины в рамках зернового соглашения

Україна не брала на себе жодних нових зобов’язань в рамках зернової угоди. Росія повернулася до участі в угоді завдяки дипломатії Генсека ООН та президента Туреччини.

Про це пише у фейсбуці речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, повідомляє Цензор.НЕТ.

"Владімір Путін заявив, що Росія вирішила розблокувати зернову угоду після надання Україною "гарантій" про невикористання зернового коридору в військових цілях. Україна не використовувала і не планувала використовувати зерновий коридор у військових цілях. Українська сторона чітко дотримується положень зернової угоди", — зауважив Ніколенко.

Він нагадав, що в рамках цієї угоди сторони зобов‘язалися гарантувати безпечне та надійне середовище функціонування зернового коридору. Україна ніколи не наражала зерновий маршрут на небезпеку.

"Ніяких нових зобов‘язань, які виходили би за межі вже існуючих в зерновій угоді, наша держава не брала", — зазначив Ніколенко.

Москва повернулася до зернової угоди завдяки активній дипломатії генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, додав речник.

"У координації з Україною вони знайшли слова, які зрозумів Путін. Це була позиція сили, а не поступок. Повернення Росії до виконання своїх зобов‘язань в рамках зернової ініціативи яскраво ілюструє дієву формулу: сильна позиція + рішучі дії = результат", — додав Ніколенко. 

Джерело: https://censor.net/ua/n3378015

Джерело

Новости Украины