На Буковині бракує патронатних сімей: є десять із понад 50 необхідних

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Діти в Місті добра у Чернівцях. Фото ілюстративне. Джерело: facebook/Місто добра. Центр доброти для мами і дитини

У Чернівецькій області бракує патронатних сімей. Така сім'я має бути в кожній громаді, щоб туди могли прилаштувати дітей, які потребують тимчасової опіки. Водночас патронатні вихователі є лише у восьми громадах з 52.

Суспільне Чернівці розповідає, як змінилася кількість патронатних вихователів у громадах та хто може ними стати.

В яких громадах є патронатні вихователі

В області є десять патронатних сімей. У Хотинській та в Кельменецькій громадах — по дві, у Сокирянській, Сторожинецькій, Мамаївській, Берегометській та Герцаївській — по одній. Ще одна патронатна сім'я є в Чернівцях. Однак ці вихователі виїхали за кордон під час повномасштабної війни. Інші громади таких сімей не мають. Про це у коментарі Суспільному повідомила т.в.о. начальника служби у справах дітей Чернівецької ОВА Амалія Буза.

Коли потрібні патронатні сім'ї

Передбачити, коли саме в громаді будуть діти, яким потрібна патронатна сім'я, неможливо. Це не лише діти, яких вилучили з сім'ї. Такою послугою, наприклад, можуть скористатися батьки, яким необхідне тривале лікування, а дітей залишити ні з ким.

"Була така ситуація, коли послуги патронатної сім’ї потребувала мама-переселенка з Дніпропетровщини, яка живе на Буковині з дитиною, поки чоловік у війську. Жінка хотіла поїхати додому та перевірити, чи вцілів їхній будинок. А дитину брати в небезпечний регіон не хотіла. Тому її влаштували в патронатну сім'ю," — каже Амалія Буза.

Що таке патронатна сім'я

Патронатна сім'я – це тимчасова форма прилаштування для дітей, які через складні життєві обставини тимчасово не можуть проживати разом із батьками чи тими, хто їх заміняє. У таких сім'ях діти можуть жити від трьох до шести місяців, а за потреби — довше.

Під час воєнного стану можна влаштовувати в одну патронатну сім’ю дітей із різних сімей, якщо є умови для їхнього проживання.

Патронатні вихователі та їхні помічники повинні пройти навчання. За словами Амалії Бузи, у 2024 році в області додалося чотири патронатні сім’ї, які таке навчання пройшли. 20 червня у Мамаївській громаді підписали договір зі ще однією сім’єю. Там поки немає дітей. Окрім того у Чернівцях дві патронатні сім'ї пройшли навчання та у липні підпишуть договори.

Зарплата патронатного вихователя наразі складає близько двадцяти тисяч гривень, розповіла Буза. Також є соціальні виплати на кожну дитину.

Як стати батьками-вихователями

Патронатним вихователем може бути повнолітня людина, яка має своїх дітей або освіту педагога. Обов’язково треба мати помічника: це може бути близький родич, який живе в одному помешканні.

Також заздалегідь перевіряють житлові умови людини, яка хоче стати вихователем. Помешкання може бути власне або орендоване, а також має бути окрема кімната для дитини.

При влаштуванні дітей у прийомну сімʼю враховують вік прийомних батьків і самих дітей: коли батьки досягають пенсійного віку — усі діти мають бути повнолітніми для вибуття із прийомної сімʼї. Якщо пенсійного віку досягає один із прийомних батьків — тривалість перебування дітей визначається за віком молодшого з батьків. В окремих випадках, за згодою сторін, прийомна сімʼя може працювати і після досягнення прийомними батьками пенсійного віку, але не більше, ніж протягом п’яти років.

Люди, які хочуть стати батьками-вихователями чи прийомними батьками, мають зібрати пакет документів та звернутися до служби у справах дітей у своїй громаді.

Читати ще

Читати ще На Буковині бракує патронатних вихователів. Як сім’ї виховують дітей, які потрапили у складні життєві обставини

Читати ще За рік на Буковині ще п’ять сімей стали патронатними вихователями: які вимоги

Читати ще «Знали, що буде нелегко»: як працює перша патронатна сім’я у Чернівцях. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Читати ще «Хочемо, щоб вони відчували любов». Як живуть діти у патронатній сім’ї на Буковині

Читати ще Вже виховала понад 10 дітей: досвід патронатної виховательки з Буковини

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

Новости Украины