На Чернігівщині за самовільне залишення частини засудили в’язня, який пішов служити в ЗСУ

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Чоловік у піксельній військовій формі у кайданках. Getty Images

Козелецький районний суд Чернігівської області засудив в'язня, який пішов служити до ЗСУ, до шести років позбавлення волі за самовільне залишення місця служби. Загалом з 1996 року уродженець міста Торез, що на Донеччині, був засуджений 13 разів, зокрема за крадіжки, носіння зброї без дозволу та грабіж, поєднаний з насильством. Востаннє перед підписанням контракту з ЗСУ у 2022 році його засудили за крадіжку в умовах воєнного стану.

Про це йдеться у вироку суду.

В'язень під час відбування покарання у Райківській виправній колонії №73 виявив бажання проходити військову службу за контрактом у складі ЗСУ. У зв`язку з цим 31 травня Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області умовно-достроково звільнив його від відбуття покарання.

Надалі 4 червня чоловік уклав контракт з Міноборони України в особі командира військової частини та того ж дня його зарахували до списків особового складу і призначили на посаду гранатометника у військовому званні "солдат".

Пізніше 9 червня його направили у відрядження до іншої військової частини для проходження курсу базової загальновійськової підготовки. Там солдата зарахували до списків прикомандированого особового складу зведеного батальйону та призначили на посаду курсанта.

Вже 14 червня близько 8-ї години ранку, без поважних причин та дозволу відповідних командирів, він самовільно залишив військову частину та до 3 липня включно проводив час на власний розсуд, не пов`язуючи його з проходженням військової служби, та не збирався повертатись до частини.

Обвинувачений у суді свою вину визнав повністю, а в скоєному розкаюється.

Вирок може бути оскаржений у Чернігівському апеляційному суді протягом 30 днів з дня його проголошення (29 серпня, — ред.). Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не подали.

Нагадаємо, що в кінці червня цього року повідомлення про втечу у військовій формі та зі зброєю шістьох колишніх засуджених з навчального центру "Десна", що на Чернігівщині, з'явилося в інтернет-виданні Telegraf. Як повідомлялося, це була інформація з власних джерел Telegraf. За їх даними, про втечу повідомило командування військової частини командирам підрозділів навчального центру.

Пізніше в Сухопутних військах заперечували інформацію про втечу колишніх засуджених з навчального центру на Чернігівщині.

"Інформація про втечу колишніх засуджених, які долучились до лав Збройних сил України та проходять підготовку в одному із навчальних центрів, не відповідає дійсності. Всі колишні ув'язненні зараз проходять активну підготовку та готуються до виконання бойових завдань у своїх підрозділах", — йшлося у повідомленні.

На той час на Чернігівщині понад сотня ув'язнених виявили бажання мобілізуватись до ЗСУ. З них 103 людини підпадають під дію закону про добровільну мобілізацію в'язнів.

Читати ще

Читати ще В Сухопутних військах заперечують інформацію про втечу колишніх засуджених з навчального центру на Чернігівщині

Новости Украины