На Чернігівщині заборонено виловлювати та переміщувати рибу із забруднених річок Десна та Сейм у закриті водойми

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Заборона на вилов та переміщення риби із забруднених річок. Суспільне Чернігів

Вилов та переміщення риби із забруднених Десни та Сейму в закриті водойми категорично заборонені.

Про це Суспільному розповів начальник Державної екологічної інспекції в області Сергій Жук.

Така ситуація пов’язана із забрудненням на Чернігівщині Сейму, що є притокою Десни. Про це стало відомо 26 серпня. За словами в.о. міського голови Чернігова Олександра Ломака, забруднення обох річок сталося через знищення росіянами очисних споруд в Курській області РФ, та, ймовірно, через викиди з цукрового заводу.

"Є рішення як державної комісії з надзвичайних ситуацій, так і обласних комісій стосовно заборони вилову риби. Цієї заборони треба неухильно дотримуватися. Риба, яка в напівживому стані, при перенесенні до іншої водойми, за умови, що вона навіть не отруєна хімічними речовинами, пестицидами тощо, все одно буде мати певні ознаки замору”, – розповів Сергій Жук.

Сергій Жук. Суспільне Чернігів

Зранку 9 вересня забруднена вода із Сейму дісталася Чернігова. Біля Десни був неприємний запах, вздовж берегів – багато мертвої риби.

На загальноміській нараді 10 вересня заступник міського голови Віктор Геращенко повідомив, що до ліквідації наслідків замору риби залучено ДСНС, КП "АТП-2528" та інші структури. Всього, за його словами, 9 вересня в Чернігові виловили півтора мішка загиблої риби й надвечір на міському пляжі "Золотий берег" її вже не було.

"Утилізувати рибу потрібно в спеціальних місцях, які визначаються екологами. Таке місце визначили в Киїнській громаді, зробили біояму. Це така споруда, де три кільця бетонних, там бетонують дно і потім воно все захоронюється", – пояснив Віктор Геращенко.

Віктор Геращенко. Суспільне Чернігів

"Чернігівводоканал" двічі на день проводить аналіз води у Десні. За словами директора комунального підприємства Сергія Малявка, за результатами досліджень 9 вересня, показник хімічного споживання кисню, гранична норма якого 30, становив 70.

"Це означає, що у воді дуже багато органіки, яка гниє. Вона споживає багато кисню і забирає розчинений кисень у воді. Показник розчиненого кисню, за вчорашнім аналізом на переправі, становив 2,1. Для поверхневих вод гранична норма – чотири", – сказав Сергій Малявко.

Сергій Малявко. Суспільне Чернігів

Також "Чернігівводоканал" продовжує наповнювати водойму киснем за допомогою аераційної установки.

"Там три локації. За допомогою кранів ми опустили установку на чотири метри глибини та підключили до компресора. Зробили заміри кисню до цієї аераційної установки. Кисень на той час ще був чотири. Згодом за 200 метрів кисень вже становив 5,7”.

Сергій Малявко каже, для відчутного результату таких установок потрібно більше.

"Багато таких установок у кожному населеному пункті дасть змогу надати додатковий розчинений кисень у воду. В суботу (7 вересня, — ред.) ми всі наші креслення, напрацювання передали керівництву басейнового управління Чернігівської області. Цим мають займатися організації, які безпосередньо опікуються поверхневими водами України", – додав Малявко.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Володимир Хольченков сказав, що ситуація на Десні станом на 10 вересня покращилася.

Володимир Хольченков. Суспільне Чернігів

"Я був сьогодні на Десні. Там набагато менше риби, можна сказати, її вже майже немає".

Читати ще

Читати ще На Чернігівщині не фіксують підвищеного рівня захворюваності на інфекційні хвороби через брудну воду в річках

Читати ще

Читати ще У Держекоінспекції припускають, що брудна вода в Сейм на Чернігівщині прибула з Курщини

Новости Украины