На Чернігівському хлібокомбінаті зараз виробляють майже весь асортимент, який був до бойових дій

Війна навчила людей цінувати хліб та показала його справжню ціну. Найбільші черги під час бойових дій у місті були саме за хлібом.

 

Коли місто було в оточенні, Чернігівський хлібокомбінат мав змогу технологічно виробляти білий хліб. Враховуючи  великі перебої світла та постачання води – хліб треба було випікати дуже швидко. Всі працівники докладали неабияких зусиль, щоб чернігівці могли отримати хоча б один безцінний буханець.

 

Майже весь час підприємство було під обстрілами, у цеху повибивало вікна, а снаряди потрапили у кабінет, де працювали люди, на щастя, за 10 хвилин до прильоту всі вийшли і ніхто не постраждав.

 

«Було страшно але про той страх ніхто не думав. Кожного дня були думки лише про те, щоб встигнути випекти й доставити хліб поки не закінчилась вода або світло, поки є можливість розвезти його по місту. І коли день добігав кінця ми просто дякували Господу за те, що допоміг нам. До нас постійно приїжджали волонтери, люди через все місто йшли пішки, щоб купити хліб. Ми розуміли, що у Чернігові залишилися люди похилого віку, діти і робили все, що від нас залежало», – згадують працівники хлібокомбінату Світлана Єнакій та Ярослав Губарь.

 

Коли бойові дії стихли, а Чернігівщину звільнили від окупації, на Чернігівському хлібокомбінаті знову почали випікати Український житньо-пшеничний хліб, ще його називають Деснянский або ж  «чорний круглий». Цей хліб випікати найскладніше, це дуже трудомісткий та технологічно важкий процес. Закваски для такого хліба треба постійно підживалювати, це потребує додаткового ресурсу. У війну таке робити було просто неможливо, а зараз чернігівці не можуть насититися цим хлібом. Усі пережили великий стрес, це сказалося на здоров`ї, тому, якщо Вам дуже хочеться хліба – це не дивно.

 

Житній хліб містить багато мікроелементів: кальцій, магній, цинк, вітаміни групи B та D. Оргарнізм сам «просить» поповнити кількість поживних речовин, щоб скоріш відійти від стресу. Не дарма у деяких країнах є аксіома – добова норма вживання житньо-пшеничного хліба для громадян. Це все для підтримки імунітету та нормального функціонування організму. Нашій державі також потрібні здорові та сильні громадяни, тож візьміть собі за правило вживати хліб.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ВИПІКАЮТЬ ХЛІБ ЗА СТАРОВИННИМИ МОНАСТИРСЬКИМИ РЕЦЕПТАМИ

 

Орім житньо-пшеничного хліба у місті дуже скучили за батоном «Урожайним». Коли деякі магазини відновили свою роботу, він просто розлітався з полиць. Здавалося б звичайний батон, але люди обирають саме його.

 

Зараз на Чернігівському хлібокомбінаті виробляють майже весь асортимент, який був до бойових дій. Попит на хліб був є і буде. Тепер всі на власному досвіді впевнилися, що хліб – це святиня, це життя, це багатство, це мир

 

Источник

Новости Украины