На чорному ринку долар по 300-400 рублів, обмінники порожні: що чекає на мелітопольців у зв’язку з припиненням торгів доларом і євро

На черном рынке доллар по 300- 400 рублей, обменники пусты: что ждет мелитопольцев в связи с прекращением торгов долларом и евро

Після санкцій США Мосбіржа зупинила торги доларом і євро, а до обмінників по всій Росії вишикувалися величезні черги. Що відбувається з доларом у Мелітополі?

Нагадаємо, 12 червня Мінфін США ввів санкції проти Московської біржі та її дочірньої структури — Національного клірингового центру. Влада РФ запевняє, що громадяни змін навіть не відчують. І, звісно, лукавлять. Річ у тім, що для Центробанку РФ валютні торги на Мосбіржі — індикатор для визначення офіційного курсу долара і євро до рубля.

— Оборот долара на території Росії зараз обмежений, купити на них нічого не можна, послуга доларових переказів практично скрізь вийшла з обігу, — заспокоюють росіян експерти.

Долар, за їхніми словами, просто спекулятивний інструмент, який масово скуповують, сподіваючись на зростання курсу. Через це виникає нездоровий ажіотаж. Напередодні банки в Росії стали дорожче продавати готівковий долар в очікуванні можливого сплеску попиту на готівкову валюту і через те, що внаслідок санкцій зросла невизначеність.

— Не виключаємо, що в якийсь момент російські громадяни і компанії можуть почати позбуватися токсичних доларів і євро, що може призвести до тимчасового зміцнення курсу рубля. Ми вважаємо, що значущість долара і євро в російській фінансовій системі продовжить швидко знижуватися, а роль юаня і рубля зростати, — пишуть пропагандисти.

Насправді, тепер російській владі доведеться організовувати для цього новий механізм. А доти курс долара і євро стає вкрай непередбачуваним. Деякі російські банки відразу ж підняли курс до 200 рублів за долар. При цьому, в додатках найбільших банків долар станом на 20:00 вчорашнього дня торгувався в діапазоні 90-95 рублів. Експерти вже говорять про те, що в Росії можуть з'явитися кілька курсів долара і євро: офіційні, окремих банків, міжбанківські. І курс чорного ринку валюти. Ласкаво просимо в СРСР. І поки росіяни шикуються в чергу до обмінників, корпоративні клієнти думають, як їм купувати або продати валюту. Раніше вони могли це робити на відкритому ринку, а тепер вартість обміну зросте, а перевірка прозорості та законності угод ускладниться.

— А долар то в кацапії сьогодні по 300-400 на чорному ринку, в обмінниках його просто немає. Ось і казиться. Розуміючи, що за цим слідує, — повідомляють мелітопольці.

Щодо Мелітополя, то й тут курс іноземних валют почав зростати. Якщо в середу долар пропонували по 92 рублі, то вчора його ціна сягнула 94 дерев'яних. Сьогодні міняйли долар продають по 94 рублі.

1

1

Ось таким "вірним курсом" Путін веде росіян і, на жаль, жителів окупованих регіонів у прірву. Найближчим часом очікується підвищення і без того високих цін на товари та послуги в Мелітополі.

"Ми сподіваємося, що до кінця року ціни зростуть не більше, ніж на 5-10%. Але нові санкції дійсно болючі. Тому все може вийти з-під контролю, і ціни зростуть на 20-30%, навіть більше. З таким сценарієм ми боремося", — повідомляють джерела в Центробанку Росії.

Джерело

Новости Украины