На Харківщині воює «гвардія Прилєпіна» і «барсики»

Загарбники БАРСу помічені на півдні області.

До БАРСу входять добровольці-окупанти.

На Ізюмщині воює «Гвардія Захара Прилепіна», «лимоновці», «головний кінематографіст «ДНР» та військові ккореспонденти для сепаратистів з 2014 року. Вони об’єднані в єдиний батальйон із системи БАРС. Про це пише журналіст Павло Новик у Запорізькому центрі розслідування.

«Тут [у місті Ізюм — ред.] розташована одна з найбільших військових груп агресора. Але склад цієї групи постійно змінюється. Тому не дивно, що підрозділи рф, які воюють неподалік Ізюму, є різними, а іноді й екзотичними. Окрім регулярних російських військ, тут побували й казаки, чоловіки, які мобілізовані з т.з. «лднр», а тепер ми зафіксували ще одних добровольців. Охарактеризувати їх можна таким чином: це бійці з «гвардії Захара Прилепіна», які колись були послідовниками ідей Едуарда Лимонова, просто пекучий коктейль. Усі вони перебували в одному з батальйонів системи БАРС», — пояснив Новик.

Як зазначається в розслідуванні, БАРС — це бойовий армійський резерв спеціальний. До нього йдуть добровольці, люди з бойовим досвідом або колишні військові пенсіонери. Його створили у лютому 2015 року, однак формувати його склад почали лише у 2021 році. За участь у резерві дають винагороду. Однак бійці жаліються на низьку зарплату.

Сергій Фомченков. Фото: Запорізький центр розслідувань

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В окуповане місто Харківської області приїхав «бойовий батюшка» з Татарстану

БАРС використовують як легку піхоту. Таких підрозділів, як БАРС, що воюють на території України, є близько двадцяти. Один із них очолює Сергій Фомченков (Смоленськ).

Фомченков називає себе командиром добровільного батальйону БАРС13 «Руслегіон». Він заявляє, що «воювати з українським режимом почав ще за президентства Віктора Ющенка», коли в Севастополі розкидував листівки про повернення міста Росії. Тоді його ув’язнили. Працював кур’єром, наповнював стрічку на сайту. Був у складі другої бригади так званого «Міністерства оборони «ЛНР».

Олег Грабовський. Фото: Запорізький центр розслідувань

Наступний окупант — «кінематографіст Грабовський». Бійця БАРСу Олега Грабовського («Агат») показують у пропагандистських сюжетах. Він так званий голова спілки кінематографістів «ДНР». Справжнє ім’я — Олег Крапчатов. У 2014 році брав участь у кривавому нападі на проукраїнських активістів у Донецьку. Минулого року знімав фільм про «ДНРівського» Джеймса Бонда, наразі проєкт заморожений. Зараз Грабовський поранений.

Олександр Подулов. Фото: Запорізький центр розслідувань

В іншому пропагандистському сюжеті помітили ще одного бійця БАРСу — «підприємець з Пітеру» Олександр з позивним «Алекс». Як пише Павло Новик, мова йде про Олександра Подулова, підприємця-невдаху з Санкт-Петербурга. Подулов хотів стати депутатом, однак його не обрали, має рішення суду щодо незаконно перенесеного у квартирі газового обладнання. Двічі розлучений, має дітей.

Олексій Торопов. Фото: Запорізький центр розслідувань

Наступний боєць «Руслегіону» — Олексій Торопов із Казані. Він засвітився на Донбасі у 2014 році. За освітою Торопов — журналіст. Працював  прессекретарем товариства російської культури республіки Татарстан, кореспондентом федеральних видань в «ЛНР». Воює в Україні з 12 травня 2022 року.

Володимир Косаренко. Фото: Запорізький центр розслідувань

У складі БАРСу також воює проти України Володимир Косаренко з Луганську. У пропагандистських сюжетах він жаліється на використання українською армією закордонної зброї.

«Вони називають нас орками. Хто вони у дійсності, коли користуються допомогою закордонної зброї та намагаються вбивати руський народ. Я не знаю як це назвати. Це – недолюди, яких потрібно знищувати накорені, щоб наші діти, онуки жили у чистій країни», — заявив окупант.

Джерело

Новости Украины