На Хмельниччині міліють водойми: яка причина

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

У деяких річках Хмельниччини за останні десять років впав рівень води на 25 сантиметрів. Ставки, які живляться з річок, міліють, а подекуди зовсім зникають.

Про це Суспільне Хмельницький розповів заступник начальника відділу техногенно-екологічної безпеки регіонального офісу водних ресурсів Михайло Молчанов.

За його словами, висихання ставків, відтак обміління криниць в області, — це результати зміни клімату та зменшення опадів за останні десять років.

"Рівень води в річках впав від трьох до 25 сантиметрів. Починаючи з 2014 року, ми взагалі не спостерігали весняної повені на річках. За 10 років є недобір опадів на 80-90% від норми", — зазначив Михайло Молчанов.

Жителька населеного пункту Турівка Зоя Ільчук, жовтень 2024, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький

Жителька села Турівка Теофіпольської громади Зоя Ільчук розповіла, що раніше на околиці населеного пункту був ставок. Десять років тому берег був за кілька кроків від її господарства: "Вода стала відходити поволі. За років 5-6 став повністю вже заріс. Немає ніякої води".

За словами місцевої мешканки Валентини Пасічник, в її криниці рівень води зменшився на один метр. Це поки не є проблемою, оскільки понад 30 років Турівка має власний водогін.

Заступник начальника відділу офісу водних ресурсів Михайло Молчанов, жовтень 2024, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький

Михайло Молчанов розповів, щоліта за останні десять років температура повітря збільшувалась і це спричиняло випаровування води: "Це майже дві-три тисячі кубометрів води з кожного гектара ставка водосховища. На що воно може впливати? По-перше, недонаповнення ставків, водосховищ, неналежне поповнення рівня ґрунтових вод, що впливає на рівні води в криницях".

За словами заступника начальника відділу техногенно-екологічної безпеки регіонального офісу водних ресурсів, вихід для населення при зменшенні води в криницях — побудова централізованих водогонів. Зупинити зниження рівня води повністю, розповів Михайло Молчанов, неможливо.

"Вплинути на це якоюсь мірою можна. Необхідно дотримуватись встановлених режимів роботи штучних водних об’єктів і дозволів на спеціальне водокористування", — зазначив Михайло Молчанов.

За його словами, повністю територія Хмельниччини не висохне, але за продовження тенденції до обміління водойм населенню і промисловим об’єктам варто буде використовувати її більш економно.

Новости Украины