На Хмельниччині понад 2 тисячі людей стоять на обліку із ВІЛ/СНІДом

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький.

Станом на 1 грудня 2022 року в Хмельницькій області на обліку з ВІЛ/СНІД перебуває 2 369 людей. Серед них 64 внутрішньо переміщені особи, які залишились на Хмельниччині та отримують пожиттєву терапію від ВІЛ/ СНІДу.

Про це Суспільному розповів директор Хмельницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олександр Касяндрук.

За його словами, загалом від початку повномасштабного вторгнення через Хмельницьку область пройшло понад 220 осіб з діагнозом ВІЛ/СНІД.

Завідувачка поліклінічним відділенням Хмельницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Тамара Маркут розповідає — пацієнти, які є внутрішньо переміщеними особами, звертаються до них переважно для отримання антиретровірусних препаратів або для отримання довідок.

"Такий новий момент з'явився у нашій роботі з війною, це коли пацієнти, в основному чоловічої статі, беруть довідки для пред’явлення у військкомат", — каже Тамара Маркут.

За словами директора обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олександра Касяндрука, коли війна "вдарила" по східних територіях нашої держави, а на сході та півдні населення більш інфіковане ВІЛ/СНІДом, вони мали практично критичну ситуацію з забезпеченням ліками для підтримуючої терапії.

"Але за декілька місяців все врегулювалося. Потім є ще одна форма, яку організувала держава – це можливість лікарські препарати з територій, які покидає населення, передати іншим областям, у тому числі нашій. Щодо диспансерного нагляду, то тут, безумовно, маємо певні проблеми, тому що в нас обмежені штати, обмежені ресурси діяльності лабораторії, але наразі ще поки тих ресурсів, які у нас є, достатньо", — говорить Олександр Касяндрук.

В Ценрі СНІДУ, зі слів Касяндрука, також є стаціонарне відділення паліативної допомоги — підрозділ, який лікує ВІЛ- інфікованих з супутніми хворобами.

"Ці хвороби є вкрай важкими, лікування довготривалим, і, на жаль, не завжди успішним. На сьогодні у нас вже померла тридцять шоста людина за цей рік. Причина одна – не звертання в лікувальний заклад та пізня діагностика", — каже Касяндрук.

Він каже, що пройти безкоштовне тестування на ВІЛ/СНІД можна у кожному лікувальному закладі за програмою НСЗУ і у Центрі СНІДу.

Новости Украины