За інформацією: Суспільне Хмельницький.
Ілюстративне фото: Суспільне Хмельницький
За три літні місяці по медичну допомогу в заклади охорони здоров'я Хмельницької області з симптомами гострої кишкової інфекції звернулось 783 мешканці регіону. Половина з них — це діти.
Про це Суспільному Хмельницький розповіла заступниця директора обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Ткачук.
За її словами, саме влітку небезпека підхопити кишкову інфекцію зростає в декілька разів.
"В 97 відсотках випадків причиною захворювання є харчові продукти, з яких на першому місці — немиті фрукти та овочі. Адже спека — це ідеальне середовище для розмноження бактерій", — зазначила посадовиця.
Основними проявами кишкових інфекцій, каже, є нудота, блювота, біль у животі, головний біль та запаморочення. При появі цих симптомів необхідно негайно звернутися за допомогою до лікаря, і не займатись самолікуванням, додає Наталія Ткачук.
Як розповіла Суспільному медичний директор Хмельницької інфекційної лікарні Нінель Марцонь, інтенсивність захворюваності на гострі кишкові інфекції цього літа, залишилась на рівні минулого.
"Порівняно з минулим літом, цього року кількість хворих на гострі кишкові інфекції не збільшилась. До нас поступали пацієнти з кишковими інфекціями, викликані патогенними та умовно-патогенними мікроорганізмами", — зазначає Нінель Марцонь.
Як уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій — поради лікаря:
- дотримуватись правил особистої гігієни та слідкувати, щоб це робили діти;
- вживати безпечну питну воду та їжу, дотримуватися технології приготування страв та умов їх зберігання;
- не купувати харчові продукти на стихійних ринках;
- ретельно мити свіжі овочі, ягоди та фрукти.