На Хмельниччині проводять скринінг новонароджених

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

Усі 20 пологових стаціонарів Хмельниччини нині проводять розширений неонатальний скринінг на 21 рідкісне захворювання. Про це Суспільному розповів головний акушер-гінеколог області Олександр Жилко. За його словами, 17 жовтня на Хмельниччині розпочали комплексне обстеження новонароджених для виявлення 21 спадкового та вродженого захворювань. Пілотний проєкт стартував в 12 регіонах України. До цього новонароджені перевірялись на чотири хвороби – гіпотиреоз, фенілкетонурію, адреногенітальний синдром, муковісцидоз.

Як відбувається розширений неонатальний скринінг на 21 рідкісне захворювання на Хмельниччині дізнавалось Суспільне Хмельницький.

Новонароджений Богдан під час забору крові для розширеного скринінгу на 21 рідкісне захворювання спав, розповідає його батько Артур Цвинтарний. За словами чоловіка, вони з дружиною навіть не вагались, робити скринінг чи ні.

"Це вже наша друга дитина. Так що ми вже батьки з досвідом. Таке дослідження – це ж для здоров’я моєї дитини. Воно ж потрібно. Це на майбутнє, щоб виявити захворювання", – сказав Артур Цвинтарний.

Забір крові проводять у перші 48 – 72 години життя немовляти й відправляють на дослідження до Львова, говорить лікарка-неонатолог Хмельницького обласного перинатального центру Марія Побута.

"Я приходжу в палату, оглядаю дитину, повідомляю матері про те, що у нас йде сьогодні забір генетичний. Розказую, як підготувати дитину: зігріти ніжку, ми – знеболюємо, тобто видаємо глюкозу для того, щоб дитині це не боліло. Буквально хвилинку і ми набираємо на бланк, там вісім луночок є, і на цих 21 захворювання ми обстежуємо дитину", – розповіла Марія Побута.

Розширений неонатальний скринінг на 21 захворювання в обласному перинатальному центрі розпочали 17 жовтня. Усі породіллі погоджуються на нього, каже Марія Побута: "Ми розповідаємо що це, для чого. Розповідаємо, чому потрібно проводити таку процедуру, таке дослідження. Тому що раннє виявлення спадкових вроджених захворювань допомагає краще вилікувати, зменшити симптоми для того, щоб дитина краще розвивалася".

Єдина умова для проведення дослідження – письмова згода батьків, додає Марія Побута: "Якщо є якась похибка, то повідомляється того лікаря, який проводив це дослідження і повідомляється батьків, що потрібно допомогу надати дитині. І далі батьки звертаються до експертів медико-генетичної консультації".

Як розповіла голова експертної групи з медичної генетики департаменту охорони здоров’я Наталя Зимак-Закутня, загальні лабораторні дослідження ці 21 захворювання не виявлять.

"Вибрані хвороби таким чином, що це хвороби, які лікуються, для яких відомі ефективні методи лікування. І, якщо ці методи лікування застосувати ще починаючи з того, коли проявилися симптоми хвороби, то можна досягти абсолютно адекватних і ефективних результатів", – сказала Наталя Зимак-Закутня.

Новости Украины