На Хмельниччині СБУ викрила схему постачання неякісних дронів для ЗСУ

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

На Хмельниччині Служба безпеки та Національна поліція заблокували схему постачання неякісних дронів для Збройних сил України. За даними слідства, це організував директор приватної компанії із Київської області, яка спеціалізується на виробництві безпілотних систем. Йому оголосили підозру.

Про це повідомили у Службі безпеки України.

За їхньою інформацією, на початку цього року підприємець виграв тендер на придбання однієї тисячі FPV-дронів для потреб ЗСУ, що проводила Нетішинська міська рада. Загальна вартість укладених контрактів становила 16,4 мільйона гривень, з яких, за даними слідства, власник компанії-виробника привласнив майже третину.

Загальна вартість укладених контрактів на постачання дронів становила 16,4 мільйона гривень. СБУ

"Для реалізації схеми підрядники встановили на безпілотники навігаційне обладнання низької якості. Йдеться про відеокамери та відеопередавачі, які не відповідали заявленим вимогам до технічних характеристик БпЛА. Тим самим підприємець штучно занизив вартість виробництва дронів, а отриману "різницю" привласнив. "Накрутка" на кожному безпілотнику становила від 4 до 7,5 тисяч гривень, залежно від його виду", — йдеться у повідомленні.

У Службі безпеки України зазначили, після проведення аудиту та спеціальної експертизи на відповідність товару технічним вимогам правоохоронці отримали додаткові підтвердження для вручення підозри підприємцю. Її оголосили за частиною 5 статті 191Заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану в особливо великому розмірі. Кримінального кодексу України. Підозрюваному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу. Наразі триває розслідування для встановлення усіх обставин справи.

Новости Украины