На Хмельниччині відбулась толока-прибирання біля церкви-фортеці

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Сьогодні, 27 липня, біля Свято-Покровської церкви-фортеці у Сутківцях, що на Хмельниччині, відбулась толока. Сюди на прибирання з’їхались волонтери з Хмельницького та Кам’янця-Подільського, поприходило багато місцевих жителів.

Про це Суспільному розповіла організаторка толоки Анастасія Донець.

"Зазвичай місцеві не приходять. В Сутківцях – це, мабуть, все таки рекорд з того, яка кількість прийшла місцевих".

Церква-фортеця у Сутківцях, 27 липня 2024. Суспільне Хмельницький

За словами теперішніго настоятеля храму, отця Захарія Залізного, сутковецька громада була однією із перших в області, які переходили до Православної церкви України в 2019 році, після отримання Україною Томосу.

"Процес був складний, він був одним із перших. Але на сьогодні ми маємо результат. Він втішний і позитивний. Коли я прийшов сюди, то, знаєте, в мене навіть не було слів, просто якийсь сум. Тому що церква не просто постаріла, їй 500 років. Її вбивали. Цвіль, копоть – попередні користувачі неохайно ставились".

З його слів, днями тут вперше зазвучить молитва українською мовою.

На толоку-прибирання у Сутковецьку церкву прийшли місцеві жителі та приїхали волонтери, 27 липня 2024. Суспільне Хмельницький

Організаторка толоки, директорка Малієвецького музею Анастасія Донець зазначила, прибирання – це перший етап до відновлення пам’ятки, яка поступово починала руйнуватись.

"На сьогоднішній день церква поштукатурена дуже жорстоко бетоном, чого не можна допускати. Дах дірявий, він прохудився за багато років. І цвіль, пліснява, страшний конденсат і дірявий дах. І голуби, які окупували церкву – це такі проблеми, які є на сьогоднішній день. Ми не можемо займатися самоуправством, тому що є відділ охорони пам’яток. Ця церква – пам’ятка національного значення. Нам потрібно все узгоджувати і шукати гроші на проект реставраційних робіт і терміново їх починати".

З її слів, незважаючи, що церква всередині порожня – не проблема.

"В нас є досить меценатів, друзів по всій Україні, які допоможуть нам наповнити церкву гарними, можливо, антикварними речами. Тому що церква – все таки пам’ятка культури. Ця церква достойна культових творів на церковну тематику. Це мають бути твори мистецтва".

Новости Украины