На Хмельниччині викрили лікарів, які оформляли медичні довідки для ухилянтів від моблізації

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Поліція Хмельниччини

Правоохоронці викрили групу лікарів, які, за версією досудового слідства, оформляли документи та медичні довідки, зокрема, для чоловіків, які підлягають мобілізації. За результатами обшуків правоохоронці вилучили у фігурантів понад сім мільйонів гривень.

Про це повідомив начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Андрій Рубель.

За його словами, злочинна схема була організована головою лікарської комісії одного з медзакладів регіону. В ході досудового розслідування поліцейські встановили й коло осіб, причетних до правопорушення. До неї увійшли голова комісії, керівництво лікарні, різні лікарі за фахом — анестезіолог, онколог, хірург, дерматолог, ортопед-терапевт, медсестра та шестеро довірених осіб.

"Відповідно до розробленого плану, фігуранти за певну винагороду поставили на потік виготовлення документів, зокрема, й оформлення фіктивних історій хвороб для встановлення груп інвалідності, що надавало можливість ухилитися від військової служби та виїхати за кордон. Суми винагороди коливалися від 2 000 до 10 000 доларів США в залежності від пакета документів", —каже Андрій Рубель.

За версією досудового слідства, каже Андрій Рубель, шестеро довірених осіб медпрацівників підшукували "клієнтів" та збирали їхні особисті документи для подальшої передачі "в роботу". Посередником між лікарями та пособниками виступала медсестра. За 100 доларів США в день вона реєструвала отримані документи, відповідала за отримання та передачу грошей організатору незаконної схеми.

"В ході оперативно-слідчих заходів правоохоронці задокументували понад 100 фактів одержання неправомірної вигоди на суму більше ніж 300 тисяч доларів США. 20 квітня поліцейські викрили голову лікарської комісії, медсестру та одну з довірених осіб одразу після отримання та розподілу 4 600 доларів США хабаря за виготовлення медичних документів та оформлення фіктивної історії хвороби для встановлення другої групи інвалідності. Такий пакет документів надалі дав можливість безперешкодно виїхати за кордон особі призовного віку. Всіх затримано в порядку статті 208 Кримінального кодексу України", — каже начальник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції.

За його словами, за результатами обшуків в службових кабінетах, за місцем проживання фігурантів та у їх авто вилучили гроші в національній та іноземній валюті загальною сумою понад сім мільйонів гривень.

Наразі вирішується питання про оголошення затриманим та іншим учасникам злочинної групи про підозру за частиною третьою статті 368Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, частиною третьою статті 369-2Зловживання впливомта частиною третьою статті 332Незаконне переправлення осіб через державний кордон України Кримінального кодексу України. Слідство триває.

Новости Украины