На Житомирщині фітосанітарні інспектори проводять планові обстеження з використанням феромонних пасток

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області у своїй Фейсбук-спільноті.

На території Житомирської області державні фітосанітарні інспектори ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області проводять планові обстеження з використанням феромонних пасток.

З метою виявлення та моніторингу карантинних шкідників нині в світовій практиці широко застосовують пастки з синтетичними феромонами, що дають змогу отримувати інформацію про наявність шкідників на певній території, визначати їх чисельність, динаміку розвитку, а на підставі одержаних при цьому даних планувати відповідні карантинні заходи.

У зв’язку з тим, що Житомирська область має значний запас лісу, найбільший обсяг роботи у сфері фітосанітарного контролю припадає саме на обстеження лісопродукції.

11 червня спеціалісти управління фітосанітарної безпеки обстежували територію ДП «Житомирське лісове господарство». При цьому було виставлено феромонні пастки на 7 видів карантинних організмів, а саме: Великий модриновий короїд, Вусач мінливий, Смолівка кедрова, Китайський вусач, Азіатський вусач, Вузькозлатка ясенева смарагдова, Бронзова березова златка. Ці шкідники на даний час відсутні на території України, крім Вузькозлатки ясеневої яка вже виявлена в Луганській області, однак всі ці шкідники є потенційно небезпечними для нашої області та можуть завдати значної шкоди лісовій галузі.

Головне управління Держпродспоживслужби у Житомирській області звертається до населення з проханням не пошкоджувати та не переміщувати пастки, якщо доведеться з ними зіткнутися в лісі, — для людини та природи такі пристрої не несуть ніякої загрози.

Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

житомирщина інспектори фітоінспектори феромонні пастки обстеження житомирська область

Источник

Новости Украины