На Житомирщині планують створити національний природний парк «Словечансько-Овруцький кряж»

Заступник голови ОДА Віктор Градівський 10 червня відвідав із робочою поїздкою Овруцький район, де оглянув територію Словечанського лісового господарства. Саме на цих землях може бути створений національний природний парк «Словечансько-Овруцький кряж».

Про це повідомляє пресслужба Житомирської ОДА.

Так, Українське товариство охорони птахів направило клопотання до Міністерства енергетики та захисту довкілля України щодо створення національного природного парку загальною площею 78132,3 га в Овруцькому районі. На думку дослідників, саме на території Словечансько-Овруцького кряжу ще збережена унікальна поліська природа, яка характеризується високою природоохоронною, науковою та історико-культурною цінністю. Там присутні рідкісні види рослин, велика кількість фітоценозів занесена до Зеленої книги України. Також на території пропонованого парку збережені скельнодубові ліси, рідкісні лісові групи асоціацій у складі формацій звичайно-соснових та звичайно-дубових лісів, у яких щільний підлісок створює рододендрон жовтий. На цих землях мешкає близько 40 видів рідкісних тварин, занесених до Червоної книги України.

«Обласна влада та Міністерство енергетики та захисту довкілля України підтримують пропозицію щодо створення національного природного парку «Словечансько-Овруцький кряж». Адже це питання збереження природних середовищ Полісся. Унікальні місцини Житомирщини мають бути збереженими та знаними в Україні. Звичайно, що такий заповідник може стати туристичною родзинкою області», – зазначає Віктор Градівський.

Разом із заступником голови ОДА територію можливого природного парку оглянули й депутат Житомирської обласної ради Олександр Павлушенко, голова Овруцької РДА Ярослав Чепурко, перший заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Ільїн, начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Вадим Чередник.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року на Житомирщині розпочали створення транскордонного біосферного резервату «Прип’ятське Полісся» на території України та Білорусі. Основна мета міжнародного проєкту «Полісся – дика природа без кордонів: збереження одного з найбільших природних регіонів Європи» – підвищити природоохоронний статус Прип’ятського Полісся і забезпечити стале збереження окремих ділянок ландшафту. Наразі ці ділянки сформувалися ізольованими через активну господарську діяльність, але у результаті запровадження цього проєкту має створитися єдина ціла система природоохоронних лісів. Полісся розглядається як один з найбільших регіонів, де збереглися ділянки дикої природи.

житомирщина область житомирська туризм розвиток ононс поява туристичний об’єкт парк природний

Источник

Новости Украины