На Кіровоградщині підприємець, який займається вівчарством, не отримав допомогу від держави. Чому

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Ядигар Кулієв 16 років розводить овець і баранів. Суспільне Кропивницький

Вівці й барани курдючної породи. Суспільне Кропивницький

Вівці й барани з господарства Ядигара Кулієва. Суспільне Кропивницький

За спостереженням підприємця, головні витрати у вівчарстві — на корм для тварин. Вівці, яких він вирощує, їдять чисті продукти, без біодобавок — зернові, траву на пасовищі й сіно. Один тюк сіна коштує 80 гривень. Нині підприємець придбав дві тисячі тюків.

"Десь 150-200 тисяч йде тільки на сіно в рік".

Тюки з сіном. Суспільне Кропивницький

Ядигар Кулієв продає баранину в ресторани та на ринку у Кропивницькому. Ціна на ринку — 250 гривень за кілограм. Підприємець вважає рентабельною закупівельну ціну на баранів 125 гривень за кілограм живої ваги. Але за такою вартістю не беруть. Фактична закупівельна ціна нині — 70-80 гривень.

Він також розповів, що всі його тварини мають паспорти й ідентифікаційні номери. За словами підприємця, зібрав усі потрібні документи, щоб отримати допомогу від держави. Йому сказали, що ця допомога буде в червні. Але досі її не отримав.

Вівці з господарства Ядигара Кулієва. Суспільне Кропивницький

Така вівця дає по чотири-п’ять кілограмів вовни. Суспільне Кропивницький

Керівниця облдепартаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова розповіла Суспільному, що у 2022 році працювала програма дотацій власникам корів. У 2023 році її призупинили. А у 2024 році її розширили, і власники кіз, овець та баранів вперше можуть отримати дотацію.

Це стосується тих, які подали документи до 30 червня й утримають не більше пів тисячі овець чи кіз. Компенсацію від держави надають через державний аграрний реєстр.

"Затримка тому, що бюджетна програма розрахована на 2024 рік. Зараз заявки прийняли через державний аграрний реєстр, вони розглядаються, але у зв’язку із відключенням електроенергії процес відбувається повільно".

За даними керівниці департаменту, заявки подавали у декілька етапів.

"Перший — деокуповані території, території, де велися активні бойові дії. Кіровоградська область вже подалася разом із суб’єктами діяльності і зараз триває процес перевірки цих заявок. Щодо цього року, то планується, що отримають люди, які правильно сформували пакет документів".

Загін для овець і баранів. Суспільне Кропивницький

За даними керівниці департаменту, для розвитку вівчарства в області мало пасовищ. Через це кількість людей, які займаються вівчарством в області, не змінюється протягом останніх десяти років. Це 24 підприємці. Сукупно на всіх вони мають у своїх господарствах дві тисячі баранів. Це переважно м'ясні породи. М'ясо продають на ринках і переробним підприємствам.

Новости Украины