На Кіровоградщині протягом місяця вдвічі подорожчала капуста. Що вплинуло і яку ціну прогнозують

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Капуста з господарства Новоукраїнського району. Суспільне Кропивницький

На полях почали збирати капусту. Суспільне Кропивницький

У цьому господарстві продають капусту по 21 гривень за кілограм (гуртова ціна). Її реалізують у магазинах та на ринках Кропивницького.

У червні капусту першого врожаю можна було купити за шість-сім гривень за кілограм. У липні – 16-17 гривень. Нині коштує від 24 до 30 гривень. Підприємниця Людмила Люлько пов’язує подорожчання з відсутністю попиту на початку липня.

"Фермери передискувалиПодрібнили й переробили, не було покупця на неї. Їм було простіше передискувати її на добрива, ніж вивозити по три гривні з поля, і це геть невигідно — винаймати робітників, кормити їх, платити їм".

Капуста на кропивницькому ринку. Суспільне Кропивницький

Це також кропивницький ринок. Суспільне Кропивницький

В одному з супермаркетів Кропивницього вартість кілограма капусти — 29 гривень 90 копійок. Її привозять з фермерських господарств Кіровоградської та Черкаської областей, розповіла менеджерка Анна Городова. Вона пов’язує подорожчання з засухою.

"З кінця червня і на сьогодні ми бачимо, наскільки змінилася ціна. Два тижні тому ми не могли на полиці у повному об’ємі викласти капусту. У чотири рази майже ціна виросла. Якщо минулого року ми закупали капусту по вісім гривень, то у цьому році і 25, і 26"

Капуста (справа внизу) на полиці в супермаркеті. Суспільне Кропивницький

Без зрошення на ґрунті можна зібрати 40 тонн капусти з гектара, зі зрошенням — вдвічі більше, пояснив доцент кафедри землеробства Центральноукраїнського технічного університету Микола Ковальов.

"Капуста сама по собі вологолюбна культура, і вона полюбляє нижчі температури. При спеці 40 градусів, а на поверхні ґрунту 50, — печеться все. Тобто навіть якщо є зрошення, тут також є певні проблеми. А додатково родина капустяних і капуста у тому числі дуже страждає від шкідників".

Ця капуста ще росте в полі. Суспільне Кропивницький

Капуста в полі. Суспільне Кропивницький

На думку науковця, капуста подешевшає на чотири-п’ять гривень наприкінці жовтня — на початку листопада, коли закінчать збирати пізні сорти. За інформацією Валерії Фурманової, торік на Кіровоградщині зібрали 18 тисяч тонн капусти. Цього року планують стільки ж.

Новости Украины