За інформацією: Суспільне Кропивницький.
В Україні, зокрема у Кіровоградській області, цього року зменшилося поголів’я свиней – у вересні утримували чотири мільйони 800 тисяч тварин, що на 240 тисяч менше, ніж торік. Зменшення поголів’я вплинуло на обсяг імпорту – у вересні він у 15 разів перевищив найбільші щомісячні показники останніх чотирьох років.
Такі дані Суспільному озвучив аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Максим Гопка.
За його словами, у вересні в Україну імпортували шість тисяч тонн свинини, що на майже півтори тисячі більше, ніж у серпні, коли обсяг імпорту становив 4600 тонн.
"Обсяги щомісячні зростають. Причина – брак живця на внутрішньому ринку, тобто зменшення поголів’я з початку року. Це спричинило пошук нового альтернативного джерела постачання. Ним виявились країни Європейського Союзу, наближені до нас. Ціна в той період часу, коли збільшили поставки, була меншою, ніж на внутрішньому ринку".
Місячний обсяг імпорту свинини у вересні в 15 разів перевищив найбільші щомісячні обсяги останніх чотирьох років, сказав аналітик.
"Імпорт у 2023-24 роках й перші місяці 2025-го складав 100-300, можливо, 400 тонн на місяць. Такий стрибок востаннє був у середині 2022 року".
Яке поголів’я свиней на Кіровоградщині
На Кіровоградщині свиней вирощують сотня господарств. Їхня кількість не змінилась, якщо порівнювати з 2024 роком, проте зменшилося поголів’я, сказала керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.
"Нині в області утримують 187 тисяч свиней. Щороку ця кількість скорочується, і з початку цього року вона скоротилась на десять тисяч".
В області, за інформацією керівниці агродепартаменту, щороку виробляють до 60 тисяч тонн свинини. Цьогорічний показник – 59 тисяч тонн.
"Ми розуміємо, що кожного року відбувається зменшення. Потребу забезпечують торговельні мережі, тобто вироби, які продають на ринках області".
Куди продають м’ясо фермери, які вирощують свиней
Пів сотні років вирощують свиней у господарстві із села Рівне Новоукраїнського району, що на Кіровоградщині. Нині мають 5,5 тисяч. Їх продають м’ясокомбінатам області, розповів керівник господарства Микола Макодзеба.
"175 днів порося повинно бути на фермі – від народження, з одного кілограма, дорости до 150 кілограмів".
За його словами, за рік ціни на корми для свиней зросли вдвічі. Нині за тонну зерна, сказав, платить майже десять тисяч гривень, торік у жовтні платив п’ять тисяч.
"Зараз так: на кілограм живої ваги ми витрачаємо до 80 гривень або й більше. А ще лікування й годування. Отримуємо невеликий такий зазор, щоб мати якийсь прибуток".

У господарстві Миколи Макодзеби 5,5 тисяч свиней. Суспільне Кропивницький
Подорожчання кормової бази вплинуло на закупівельні ціни, сказав фермер. Торік свиней продавали по 50 гривень за кілограм, нині – по 90. Останні два тижні ціна менша, і він пов’язує зниження закупівельних цін зі збільшенням імпорту свинини.
Скільки коштує свинина на кропивницькому ринку
Марина Високіх торгує свининою, яку купує у місцевих виробників, на кропивницькому ринку. Кілограм гуляшу, показала, коштує 190 гривень, а найдорожча частина, ошийок – по 350 гривень за кілограм.
"Кожен хоче, коли похолодало, шматочок сала домашнього гарного взяти. А його на базарі майже немає. У вихідні воно і 400 гривень коштує, а в будні – 350-380. Сало дорожче за м'ясо. Викормити свиню дуже важко, люди незадоволені – вирізають свиней. То із салом практично повирізали вже".

Марина Високіх продає м’ясо місцевих виробників на кропивницькому ринку. Суспільне Кропивницький
Підприємниця Людмила Культенко із чоловіком вирощують свиней у селищі Нове. З її слів, сальну свиню потрібно годувати, мінімум, на місяць довше, ніж м’ясну, а це додаткові витрати. Крім подорожчання кормів, на вартість свинини, сказала, впливають і відключення електрики.
"Залишаються рештки – складаємо в холодильник, який споживає 24 кіловати за добу. Звичайно, вмикаємо генератор під час відключень, витрачаємось додатково ще й на бензин".

Людмила Культенко вирощує свиней і продає м’ясо. Суспільне Кропивницький
За даними аналітика Максима Гопки, з початку року ціни на свинину в Україні зросли на 34%. Дефіцит продукції на внутрішньому ринку стимулював збільшення імпорту. Своєю чергою ввезення свинини з-за кордону вплинуло на зменшення закупівельної вартості свиней через збільшення пропозиції на ринках і у торговельних мережах. На думку аналітика, подальше зростання імпорту призведе до подорожчання свинини в Україні на 10%.
