На кропивницькому сміттєзвалищі збільшать виробництво електроенергії з метану

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Буріння свердловини на полігоні сміттєзвалища. Суспільне Кропивницький

Середня глибина свердловин – 12 метрів. Нині їх 65, буде на 14 більше. Це дасть змогу збільшити виробництво електрики, сказав заступник начальника відділу відновлення та видалення відходів Ігор Жмаченко.

"Трубопроводи зі всіх свердловин, які на території сміттєзвалища, зводять на спеціальну гребінку, де регулюють, з якої з якої свердловини та в який момент ми відбираємо газ. Основний трубопровід йде на водний клапан, який слугує фільтром для очищення газу від твердої фракції. Далі діє вакуумний насос, сполучений з когенераційною установкою".

1 — трубопроводи зі свердловин, 2 — водний клапан, 3 — вакуумний насос та установка ззовні, 4 — установка зсередини. Суспільне Кропивницький

Когенераційну установку на сміттєзвалищі у Кропивницькому встановили 2019 року за допомогою інвесторів. Додаткові 14 свердловин запрацюють у середині жовтня, сказав заступник генерального директора підприємства. За його словами, аби метан зі сміття можна було видобути, потрібно правильно з ним працювати. Починати слід із сортування, під час якого на повторну перероблення відбирають метал, скло та деякі види пластику.

"Друге – це технологічно правильний процес захоронення: коректне ущільнення, постійна пересипка, підсипка, яка допомагає шкідливий газ зберегти в тілі, щоб він не виходив у навколишнє середовище. Це дає змогу продовжити життя полігону та більш ефективно видобувати газ".

Нині, сказав, для захоронення використовують 3,5 гектари звалища з 18.

Захоронення відходів на полігоні сміттєзвалища. Суспільне Кропивницький

Електрику з метану продають за "зеленим" тарифом

Вироблену з метану електроенергію за "зеленим" тарифом продає компанія-інвестор – товариство з обмеженою відповідальністю "ЛНК", яка профінансувала буріння додаткових свердловин, пояснив Роман Іванюк.

"Зелений" тариф – це спеціальна ціна, за якою держава купує вироблену з відновлюваних джерел електроенергію. До таких джерел належать гідроелектростанції, сонячні, вітрові або біостанції, сказав інженер підприємства "ЛНК" Юрій Псюрніченко.

"З полігону за вісім місяців цього року видобули мільйон 278 кубометрів метану. З нього виробили близько мільйон 764 тисяч кіловат-годин електрики. Цього вистачить на рік для 735 квартир. Крім цього, метан вважають газом, який забруднює атмосферу, й виходить, що в еквіваленті на вуглекислий газ ми спалили й переробили, а не викинули в атмосферу, близько 7722 тонни".

Згідно з постановою Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 28 червня 2024 року, "зелений" тариф на електроенергію, вироблену приватними установками залежить від дати встановлення установки та її потужності.

2022 року установка з дегазації міського сміттєзвалища передала у загальну мережу майже чотири мільйони кіловатів електрики, а 2023 року – понад чотири мільйони кіловатів.

Новости Украины