На офлайн-навчання повернуться ще три ліцеї: як у Вінниці підготували укриття до нового навчального семестру

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Укриття у вінницькому ліцеї. Суспільне Вінниця

У 5 класі навчатиметься 10-річний син Тетяни Чабан. За словами жінки, два з половиною роки дистанційного навчання були непростими.

"Це було дуже важко: початкова школа, діти хитрують, не хочуть підключатись. Я спочатку слідкувала, контролювала, потім побачила, що йому можна довіряти. Якщо кудись йдеш, телефонуєш: “Чи під'єднався, чи все добре?”. Але коли не було світла, то взагалі було важко. Діти в стресі, батьки в стресі. Зараз будемо ходити в школу щодня і це просто неймовірно. Коля цього чекав ще із червня", — сказала Тетяна Чабан.

Завершили будівництво протирадіаційного укриття й у сусідньому 12-му ліцеї. У них цьогоріч освіту здобуватиме майже 1 600 дітей, розповіла Суспільному директорка закладу Олена Вітюк. Схов розрахований на 987 дітей. Оскільки навчання проходитиме у дві зміни – місця вистачить усім.

Укриття у вінницькому ліцеї. Суспільне Вінниця

Підрядник Максим Стаднійчук каже, що обидві захисні споруди збудували менш ніж за рік, вони автономними джерелами живлення.

"Ці два об’єкти почали з річницею в три дні на початку жовтня минулого року. Споруду такого типу будували вперше і проєкт робився вперше, бо до кінця не знали всіх нюансів будівництва. Дана споруда включає приміщення для дітей до 12 років, для старших, для підігріву й приймання їжі, вентиляційні шахти – припливна, витяжна – індивідуальний тепловий пункт, санвузли, приміщення брудного одягу, санітарний пост", — розповів Максим Стаднійчук.

Укриття у вінницькому ліцеї. Суспільне Вінниця

У 6-му вінницькому ліцеї укриття функціонує з 2022 року. Під нього переобладнали підвал, розповідає заступник директор із господарської частини Анатолій Яремчук.

"До укриття тут було просто підвальне приміщення, склад, речі, старі парти, те, що зносилось зі школи. Ціле літо ми його готували до навчального 2022 року. Облаштували так, що діти могли перебути тривогу", — зазначив Анатолій Яремчук.

У ліцеї навчаються 1 900 учнів, освітній процес проходить у дві зміни. В укритті вміщаються усі, тут є вода, електрика, вбиральні та навчальні класи.

"Укриття розраховане на 1 400 дітей. Є чотири кабінети та актова зала велика на 360 квадратних метрів. В нас є чотири санвузли, на кожен стоїть така місткість з водою на 750 літрів. У випадку, коли немає води централізованої — відкриваємо, санвузли працюють на автономному забезпеченні", — додав Яремчук.

Новости Украины