На Полтавщині відбулось відкриття локації монументальних керамічних скульптур

За інформацією: Суспільне Полтава.

Відкриття локації скульптур у рамках симпозіуму «Вогонь запеклих не пече» 13 вересня в Опішні. Фото: Національний музей-заповідник українського гончарства

В Опішні на Полтавщині у рамках симпозіуму "Вогонь запеклих не пече" 13 вересня відбулось відкриття нової локації монументальних керамічних скульптур. Впродовж місяця їх створювали семеро художників-керамістів із різних регіонів України у Національному музеї українського гончарства. Кожна скульптура заввишки у п’ять метрів.

Про це Суспільному повідомила завідувачка інформаційної служби Національного музею українського гончарства Світлана Пругло.

За словами Світлани Пругло, кожна скульптура – є символом незламності України.

“Крім війни, у кожного художника була своя особлива тема. Так, художниця-керамістка Яна Петрова з Черкащини підняла тему материнства – створила скульптуру, де мама тримає на руках дитинку. Скульптура присвячена матерям-героїням, які в наш непростий час повинні не просто зберегти життя, а забезпечити моральний спокій дитині, заспокоїти її, вберегти”, — розповіла завідувачка інформаційної служби музею.

Художник-кераміст із Києва Андрій Ільїнський створив скульптуру архангела Михаїла – славнозвісного янгола-охоронця воїнів. На свою роботу він витратив більше тонни глини.

“За час війни він вже створив скульптури такого архангела у Польші та Литві. Там скульптури були по 3 та 4 метри. І ось тепер в Опішні є 5-ти метрова скульптура. За його словами, тепер з цих янголів створено трикутник, який буде захищати Україну від нечисті”, — додала Світлана Пругло.

За словами завідувачки, цікавою є скульптура і Юрія Войтовича з Київщини під назвою “Єдність”.

“Це монументальна споруда у вигляді снопа пшениці з глини. Кожен колосочок, зв’язаний у сніп, символізує регіон України. Так і кожен українець пов'язаний один з одним, бо ми єдині. Коли ми разом, то ми нездоланні”, — зауважила завідувачка.

Художник-кераміст Сергій Радько створив скульптуру, де воїн бореться зі змієм. За словами Світлани Пругло, це також символ боротьби України з ворогом.

А художниця-керамістка Інна Гуржій з Полтави створила скульптуру у вигляді свічки в чорно-сірих тонах під назвою “Іржаве сонце війни”.

“На свічці є і театр у Маріуполі, й інші зруйновані міста, від яких залишився тільки попіл, а над свічкою таке вогняне сонце насиченого червоного та помаранчевого кольору. Це символ того, що сонце світитиме завжди, незважаючи ні на що”, — додала Світлана Пругло.

Учасник Симпозіуму Юрій Мирко зліпив танцюючого чоловіка, як символ незламного морального духу вільної та щасливої людини для боротьби зі злом.

Проводили симпозіум за підтримки Українського культурного фонду та громадської організації "Конгрес українських керамологів". Переглянути скульптури можна на відкритій території Національного музею українського гончарства у Опішні.

Читати ще

Читати ще На Полтавщині у навчальному закладі облаштували нову майстерню для майстер-класів із гончарства

Новости Украины