На саміті БРІКС Путін просуватиме свою позицію щодо закінчення війни з Україною — Зеленський

Керівник Росії Володимир Путін спілкується з учнями під час уроку “Поговоримо про важливе” під час відвідування місцевої школи з нагоди Дня знань у Кизилі в Республіці Тува, Росія, 2 вересня 2024 року. REUTERS/Sputnik/Sofia Sandurskaya/Pool

Президент Володимир Зеленський вважає, що очільник Кремля Володимир Путін на саміті лідерів країн-членів БРІКСМіждержавне об'єднання, геополітична група п'яти країн: Бразилії, Росії, Індії, Китаю та ПАР. Воно утворилося у 2006 році, ПАР приєдналася пізніше., який відбудеться у Казані (Республіка Татарстан) 22-24 жовтня, запропонує своє бачення закінчення війни. За його словами, для Путіна цей захід є своєрідним майданчиком для озвучення своїх позицій та засобом для демонстрації, що Росія не ізольована від світу.

Про це глава держави сказав в інтерв'ю в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"БРІКС допомагає Путіну показати світу і передусім своєму суспільству, що немає ізоляції Росії. Я вважаю, що партнери повинні більше працювати, щоб до Путіна приїхали не всі на рівні лідерів. Мені здається, це важливо", — сказав Зеленський.

Він зауважив, що з економічними партерами по БРІКС насамперед йтиметься про те, що Путін буде робитиме все, щоб запропонувати світові свою "формулу" закінчення війни. І для того, щоб це підтримали та погодились, російському лідеру потрібен якийсь "фундамент".

"І він (Путін — ред.) розуміє, що немає США, немає Європи, є великі в нього питання з Азійським простором і арабські країни розділені. Тому Путіну було потрібно знайти зрозумілий майданчик. БРІКС – зрозумілий майданчик для нього, але я вважаю, що він буде будувати на цьому майданчику не економічні відносини, а найголовніше – його бачення, як закінчити війну", — припустив президент України.

За словами Зеленського, це "проблемне питання", його обговорювали й з Білим домом. "Поганим сигналом" глава держави назвав і те, що Росія працює над запрошенням на цей захід генерального секретаря ООН Антоніо Гуттереша.

"Фактично, Росія намагається зараз свій перший саміт миру влаштувати. Так і є, але вони не можуть зробити саміт миру, бо у них немає такої великої кількості підтримки, як є в України, але вони роблять крок. Але повірте мені, це просто буде неформальний діалог про те, як закінчити війну. Тобто вони (російська сторона — ред.) спеціально хочуть розділити єдність світових лідерів навколо України", — резюмував Зеленський.

Новости Украины