На що обов’язково треба звернути увагу під час купівлі авто «з рук»: найважливіші нюанси

Купівля авто з пробігом може бути хорошою угодою, адже новенька машина має найбільшу націнку, яку втрачає, щойно виїде з салону. Натомість вживаний «залізний кінь» – це і можливість розумно заощадити, і менше нервів з приводу його стану в процесі експлуатації. Але купувати машину з рук все ж треба значно уважніше. Потрібно знати, як правильно обирати вживане авто.

OBOZREVATEL зібрав основні поради тим, хто купує собі машину з пробігом. Використовуйте їх усі.

Визначте слабкі та сильні місця обраної моделі

Коли ви визначитесь з моделлю, яку хочете придбати, детально вивчіть інформацію про неї. Як правило конкретні машини мають типові слабкі та сильні місця – найбільш вразливі вузли та деталі чи певні переваги. Про це можна дізнатись із незалежних оглядів та відгуках на автофорумах та у тематичних групах соцмереж. Повна інформація дозволить вам правильно оглянути машину у продавця і поторгуватись при купівлі.

Складіть правильну ціну

Не хапайтесь за першу ж пропозицію, яка здасться вам привабливою. Погортайте сайти з оголошеннями про продаж вживаних машин, уважно почитайте наявні пропозиції. Так ви дізнаєтесь середню вартість обраної моделі і як на неї впливають ті чи інші особливості. Скористайтесь безкоштовними онлайн-калькуляторами. Також визначте для себе вилку ціни, яку ви готові викласти за покупку.

Вивчіть історію обраної машини

Коли ви оберете пропозицію, яка вас влаштовує, перевірте всі наявні документи, які можуть розказати вам про історію машини. Пробийте її по реєстраційному знаку, свідоцтву про реєстрацію транспортного засобу, паспорту транспортного засобу, VIN, номеру кузова або шасі. Вся ця інформація є відкритою і доступна на відповідних сервісах. Так ви дізнаєтесь, чи потрапляло авто у серйозні ДТП, чи зазнавало сильних пошкоджень, можливо воно перебуває в угоні, заарештоване або закладене. В такому разі ви за свої ж гроші отримаєте собі купу зайвих проблем. Також попросіть продавця надіслати вам всі необхідні дані.

Чому важливо перевіряти паспорт транспортного засобу

Цей документ є найважливішим, коли йдеться про машину. Він навіть важливіший за техпаспорт, адже у нього записується вся інформація про авто, незалежно від власника. Таким чином, якщо вам надсилають дублікат ПТЗ, це може означати, що авто було куплене в кредит, він ще не виплачений і тому оригінал зберігається у банку. Якщо ж у ПТЗ закінчилося вільне місце і при цьому власник не подбав про переоформлення документа, вам може бути складно поставити свою покупку на облік.

Огляньте кузов

Невеликі вм’ятини, подряпини, сколи, сліди іржі та очевидні розбіжності у кольорі фарби на кузові є поганим знаком. Також огляньте всі поверхні кузова під гострим кутом, так ви зможете помітити зашпакльовані та заґрунтовані місця. Не стидайтесь підсвітити підозрілі та важкодоступні місц ліхтариком або навіть скористатись товщиноміром, який виявить різницю у товщині лакофарбового покриття. Якщо косметичний ремонт незначний і виконаний добре, на функціональність автомобіля це не вплине. Якщо ж таких слідів багато, це може свідчити про те, що кузов реставрували після сильного пошкодження – аварії чи корозії.

Зверніть окрему увагу на стики між деталями кузова та стан сполучних болтів. Різний розмір зазорів може свідчити про те, що авто піддавалось ударам або ремонт кузова проводився неякісно. Сполучні болти без подряпин та сколів свідчать про те, що їх не демонтували для ремонту – це плюс. Крім того перевірте всі двері, люк бензобака, капот та багажник – вони мають відчинятися та зачинятися без значних зусиль.

Зверніть увагу на двигун

Якщо в автомобілі, який вам намагаються продати, моторний відсік відчищений до блиску, це має вас насторожити. Таким чином продавці приховують протікання мастила. Тож, переконайтесь, що двигун має сліди використання, але при цьому під капотом у машини сухо і немає зайвих плям.

Огляньте усі шланги на предмет тріщин та розривів. Прислухайтесь до звуку працюючого двигуна – він має функціонувати стабільно і не видавати дивних зайвих звуків. Передачі повинні перемикатись легко, незалежно від типу коробки – ви не маєте відчувати ривки чи чути сторонні звуки. Також гляньте, якого кольору дим виходить з вихлопної труби. Якщо він чорний чи сизий – це поганий знак. В кращому разі це причина вимагати знижки.

Постарайтесь залучити до тестування двигуна фахівців-механіків. Вони зможуть визначити усі ймовірні дефекти, вказати, які деталі потребують заміни, і проконсультувати щодо ціни.

Детально перевірте ходову частину

В Україні дороги, прямо скажемо, не найкращі, відповідно підвіска вживаного авто буде тією чи іншою мірою пошкоджена. Тому уважно огляньте стійки, важелі та амортизатори. Так ви заразом зможете співставити завлений продавцем пробіг авто із реальною ситуацією.

Якщо ви не можете протестувати ходову частину в автосервісі, здійсніть тестову поїдку на обраній машині – байдуже, як водій чи як пасажир. Причому їхати краще саме по нерівній дорозі, так ви відчуєте, в якому стані перебуває підвіска. До того ж зможете прислухатись до звуків, які видає авто. Під час такої поїздки варто виконати всі маневри, які вам доведеться здійснювати під час користування машиною – крутий поворот, прискорення, різке гальмування. Якщо продавець відмовить вам у цьому, це вагомий привід відмовитись від покупки взагалі.

Оцініть стан салону

Стан салону розкаже про те, наскільки акуратно користувались машиною, часом навіть краще, ніж технічна перевірка. Переконайтесь, що оббивка, всі поверхні та килимки цілі – без тріщин, сколів та сильних потертостей. Значний зніс може свідчити, що машиною користувались довгий час.

Перевірте на робочий стан усе, що в салоні може вмикатись і вимикатись – склопідйомники, світло, підігрів сидінь та керма, кондиціонер, склоочисники, тощо. Переконайтесь, що водійське сидіння в хорошому стані – не продавлене і не перекошене.

Не погоджуйтесь доплачувати за дорогу аудіосистему, особливо якщо вона вам не потрібна. Її можна зняти і після цього навіть попросити знижку за відсутність магнітоли.

Постарайтесь пересвідчитись, що машина, як ви купуєте, не використовувалась як таксі, як службове чи технічне авто на підприємстві чи, наприклад, у селі, де її використовували дуже інтенсивно. В такому разі вона працювала на знос і швидше за все перебуває у поганому стані.

Раніше OBOZREVATEL розповідав, що може збити ціну вживаного авто перед продажем.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины