На Сумщині заходиться озеро, утворене ще за часів льодовикового періоду

Найдавніше озеро Україні знаходиться на Сумщині! Ним вважається Шелехівське озеро, утворене ще за часів льодовикового періоду. Про це пише Відділ промоції та туризму Сумської обласної державної адміністрації.

З висоти пташиного польоту озеро нагадує розігнуту підкову із «зеленою цяткою» острівця посередині. На берегах ростуть берези, верби, вільхи, вздовж яких можна знайти ожину, малину. Площа озера невелика – усього 7 гектарів.

Вода в ньому чиста, прозора та дуже холодна, яка на п’ятиметровій глибині ніколи не прогрівається. Поруч в лісу, разом з дубами, ростуть груші, клени, акації та сосни. Північний берег озера, до якого пробиваються численні джерела, називають Гузирем. За невеликим ярком — залишки садиби поміщиків Селиховських, з якими пов’язують назву озера. Сотник Селехівський з’явився в цих краях в середині 17 століття разом із козаками-переселенцями з Правобережжя.

За переказами старожилів, місцева джерельна вода допомагає від багатьох недуг та додає неабиякої сили туристам під час подорожей.

фото: ZMIST UA

В цих місцях можна побачити стежки, якими ходять дикі кабани, бобри,створюють природні бар’єри, загати, якими регулюють рівень озера. В північній його стороні більше водиться чистоводна риба: окунь, щука, линок, в південній домінує червоний карась та в’юн. Можна порибалити поплавковою вудкою.

Для насолоди краєвидами є невеликий островок з альтанкою і лавками, до якого веде місточок. Також туристам можна розміститися в наметі і насолодитись усамітненням з природою.

Доїхати до Шелехівського озера можна автодорогою Н07, яка веде з Києва до Сум. За Ромнами, біля села Штепівка, повернути на дорогу місцевого значення Т1906 в бік села Межиріч. Далі, на в’їзді в Межиріч треба повернути ліворуч, на північ, а через півтора кілометри – на ґрунтову дорогу, яка й приведе до потрібного місця. GPS-координати: 50.714464, 34.502572.

Гідрологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення Шелехівське озеро. розташоване географічно на території Межиріцької сільської ради Лебединського району Сумської області. Довкола нього мальовнича природа гідрологічного заказника місцевого значення «Шелехівський».

Источник

Новости Украины