На Вінниччині у Центрі надання соціальних послуг виявили порушення

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Центр надання соціальних послуг. Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Вінницькій області

У Центрі надання соціальних послуг Тиврівської селищної ради, що на Вінниччині, виявили низку порушень. Перевірку провели представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Як повідомили на Facebook-сторінці представництва, відділення надання соціальних послуг стаціонарного догляду в умовах цілодобового проживання розташоване у двоповерховій будівлі. Вхід до неї не має безбар’єрної доступності, а також усі житлові кімнати — на другому поверсі. Тому у "ліжкових підопічних" відсутня можливість перебувати на свіжому повітрі без сторонньої допомоги. Також в усіх кімнатах наявні міжкімнатні пороги, немає тактильних табличок та поручнів.

Підлога в одній із кімнат. Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Вінницькій області

Проєктна потужність закладу розрахована на проживання 30 підопічних. На момент відвідування спеціалістами у закладі перебували 30 людей, з них 10 мешканців із числа внутрішньо переміщених осіб та 11 осіб з інвалідністю.

"В ході відвідування були виявлені порушення прав підопічних на безпечні умови перебування, а саме: відсутнє найпростіше укриття, внаслідок чого підопічні та персонал відділення при сигналі "Повітряна тривога" залишаються в небезпеці. У житлових кімнатах підопічних наявні кнопки виклику медичного персоналу, які фактично не функціонують", — йдеться у дописі.

Бутерброди для підопічних закладу. Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Вінницькій області

Серед зафіксованих комісією порушень було те, що медичні препарати зберігалися з порушенням відповідних правил, окрім цього, наявні лікарські препарати, термін придатності, яких минув.

Підопічні отримують чотириразове харчування, однак спеціалісти виявили ряд недоліків санітарно-гігієнічних вимог в організації харчування, зокрема: порушено правила товарного сусідства, в морозильних камерах наявні харчові продукти, термін який неможливо встановити.

Кімната у закладі. Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Вінницькій області

Також зафіксували неналежні умови проживання підопічних: зношене та місцями пошкоджене покриття підлоги та декоративне покриття стін; недостатня освітленість деяких житлових кімнат; несправні розетки; деякі двері в житлових кімнатах не обладнанні дверними ручками, в одній із кімнат металопластикове вікно в аварійному стані, зі слів мешканців — уже понад тиждень.

Продукти в холодильнику. Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Вінницькій області

Моніторингова група зауважила й порушення прав підопічних на отримання інформації: відсутні інформаційні стенди з актуальною інформацією про права підопічних, відсутні телефони й адреси посадових осіб, до яких підопічні можуть звернутися у разі порушення їхніх прав, при вході в заклад розташована вивіска із застарілою назвою відділення та містить неактуальну інформацію, йдеться у дописі.

Кімната в закладі. Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Вінницькій області

За результатами відвідування будуть скеровані відповідні листи та рекомендації щодо усунення виявлених порушень та недопущення їх у подальшій діяльності закладу.

Новости Украины